Підготовка до ядерної війни чи шантаж Заходу: що стоїть за гучними залякуваннями Кремля

Експерти пояснили, чи справді Росія готується до використання ядерної зброї

Росія продовжує лякати світ ядерною війною. На початку березня голова російського МЗС Сергій Лавров заявив, що "третя світова війна була б ядерною та руйнівною". Раніше Володимир Путін наказав міністру оборони і начальнику Генштабу "привести сили стримування російської армії в особливий режим несення бойового чергування". Західні країни під "силами стримування" насамперед розуміють саме стратегічний ядерний потенціал Росії. Чи справді російський президент готує ядерну війну, чи просто використовує такі гучні заяви для шантажу Заходу? За відповіддю "Коментарі" звернулися до експертів.

Голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко зазначив, що, зважаючи на неадекватність дій Путіна, від нього можна очікувати все, навіть використання ядерної зброї.

"В умовах, коли українське небо не закрите (ні НАТО, ні ООН, ні нами через відсутність у нас такої спроможності), в умовах шаленої підтримки Путіна щодо агресії в Україні серед російського населення, в умовах, коли ми спостерігаємо в діях Путіна неадекватність, коли він загнаний в глухий кут, тут може бути все, у тому числі й використання ядерної зброї", - зазначив експерт.

Павло Жовніренко наголосив, що задля убезпечення себе від цього жахливого варіанту перше, що треба зробити, - це закрити небо над Україною. Експерт підкреслив, що НАТО, і ООН можуть це зробити. Інший варіант, який може запобігти використанню Росією ядерної зброї, - це поставка Україні якісної протиракетної, протиповітряної оборони.

"За цих умов, коли це буде зроблено, ми можемо з упевненістю сказати, що ні, ядерного нападу на Україну не буде", - додав експерт.

Політичний аналітик, PR-експерт Олександр Солонько зазначає, що Путін використовує заяви щодо використання ядерної зброї для шантажу.

"Ядерним шантажем він уже вербально й політично зараз займається. І насправді політично спрогнозувати готовність президента РФ, країни-агресора, до застосування ядерної зброї проти України чи проти інших країн, напевно, ніхто не може, крім власне самого Путіна. І тут нам просто залишається обговорювати варіанти, можливі наслідки таких кроків. Ми повинні розуміти, що насправді ніхто на сьогоднішній день не може дати чітку відповідь на це запитання", - зазначив експерт.

Також Олександр Солонько наголосив, що зараз чимало людей у світі, зокрема й серед лідерів країн і міжнародних організацій, намагаються знайти раціональне зерно в діях Путіна. Однак, на думку експерта, зараз немає сенсу раціоналізувати його дії, адже це лише ускладнює можливість передбачити дії російського президента.

Експерт наголошує, що якщо рішення щодо використання ядерної зброї буде ухвалено й реалізовано, то це для всього світу повністю все змінить.

Читайте на порталі "Коментарі": чи врятує Китай Росію від потужних економічних санкцій Заходу: експерти озвучили прогнози.