Після бунту Пригожина Емір Катару поговорив з Путіним: що обговорювали

Шейх Тамім бін Хамад Аль Тані під час телефонної розмови з Путіним закликав вирішувати усе дипломатичним шляхом

Керівник Катару шейх Тамім бін Хамад Аль Тані розмовляв телефоном з російським президентом Володимиром Путіним через два дні після того, коли очільник “вагнерівців” Євген Пригожин та його найманці 24 червня зробили захоплення військових штабів у двох російських регіонах і повідомили про марш до російської столиці, аби "відновити справедливість". Про це повідомляє Al Jazeera.

“Дзвінок стосувався обговорення двосторонніх відносин між двома країнами, на додаток до обговорення останніх регіональних і міжнародних подій і подій у Російській Федерації”, — інформують в понеділок, 26 червня, журналісти державного інформаційного агентства Катару QNA.

Як йдеться в повідомленні, Шейх Тамім "підтвердив позицію Катару щодо заклику до вирішення розбіжностей шляхом діалогу та дипломатичних засобів” і закликав до “необхідності поважати суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів".

Катар - одна з кількох арабських країн, що стоять на позиції нейтралітету щодо 16-місячної повномасштабної війни РФ проти України.

Міністерство закордонних справ РФ інформуючи про розмову, зазначає, що два лідери підтверджують взаємну зацікавленість та подальше зміцнення зв’язків між цими країнами в різних сферах.

“Лідер Катару висловив підтримку діям російської влади, пов'язаних з подіями 24 червня”, — говориться в заяві.

Зокрема, 24 червня Катар заявив про “глибоку стурбованість” подіями в РФ, в час збройного перевороту групи військових ПВК “Вагнер”.

“Держава Катар із глибоким занепокоєнням стежить за розвитком подій у Російській Федерації, які стали результатом заколоту проти [російської] армії”, — йшлося в тексті заяви МЗС Катару.

Тут зазначили наступне: “Ескалація в Росії та Україні матиме негативні наслідки для міжнародного миру та безпеки, а також для поставок продовольства та енергоресурсів, на які вже вплинула російсько-українська криза”.

До цього часу вояки ПВК “Вагнер” були одними з найважливіших представників війська в російських військових зусиллях.

Проте після багатьох місяців напружених стосунків з керівництвом Міноборони РФ керівник “вагнерівців” Євген Пригожин минулої суботи, 24 червня, повстав проти російського міністра оборони Сергія Шойгу.

Після оголошеного найбільшого виклику створеній диктатурі, Путін звинуватив Пригожина в державній зраді.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, що у ГУР розповіли, що чекає на Путіна після заколоту Пригожина