Протест Овсяннікової на російському ТБ: чому і тут стирчать вуха спецслужб

Продюсер Першого каналу Костянтин Ернст, відомий своїм креативом, вирішив хайпонути, а ще отримати сильний аргумент для своєї виправдувальної промови в Гаазькому суді

Останкінський районний суд оштрафував на 30 тисяч рублів співробітницю Першого каналу Марину Овсяннікову, яка під час випуску новин потрапила до кадру з плакатом проти війни та пропаганди. Повідомляється, що її визнали винною в організації неузгодженої публічної акції. Йдеться не про її антивоєнну акцію, а про її відеозвернення, в якому вона закликала протестувати проти війни. Чи так все однозначно (у стилі "Овсяннікова – молодець!") у цій історії? Чи не бачимо ми чергової спецоперації ФСБ, якогось плану "Б" на випадок повалення Путіна? Своєю думкою з виданням "Коментарі" поділився політтехнолог, експерт Центру протидії інформаційним агресіям "AM&PM" Олександр Курбан.

У ситуації з Мариною Овсянніковою є низка "але"

Вчинок редактора служби новин Першого каналу російського телебачення, Марії Овсяннікової, став однією з ТОП-новин у російських та світових ЗМІ. Десятки тисяч захоплених постів, сотні тисяч хвалебних коментарів у соціальних мережах, перетворили цю жінку та її вчинок на медіа-вірус.

Безумовно, такий вчинок міг би заслуговувати на повагу та підтримку – як один із нечисленних проявів протестних настроїв у сучасній Росії. А вже той факт, що це сталося на головному телеканалі РФ, взагалі щось незвичайне.

Але в цій ситуації є низка "але".

По-перше, на російському телебаченні зараз дуже мало чого виходить у прямому ефірі. Особливо новини, які дозуються та зважуються. Відповідно, якщо вихід на камеру з антивоєнним плакатом – правда, чому ці кадри не вирізали?

По-друге, сама фігурантка протестної акції, підозріло легко відбулася, отримавши штраф у 30 тис рублів, що становить трохи більше $200.

По-третє, справа про диверсію на головному телеканалі країни одразу була направлена до суду, без розслідування поліцією чи ФСБ.

Якось усе підозріло красиво та картинно вийшло.

Розглядаючи версію з постановкою "протестної акції", можна спробувати зрозуміти, які могли бути її причини.

Як відомо, керує Першим каналом популярний російський продюсер Костянтин Ернст, відомий своїм креативом. Хід – цілком у дусі його колишніх постановок. Його інтерес – хайпонути, підняти рейтинг. А ще отримати сильний аргумент для своєї виправдувальної промови в Гаазькому суді, де він проходитиме як співучасник Путіна, якого вже офіційно у сенаті США визнали військовим злочинцем.

Інтерес Овсяннікової теж очевидний – здобути популярність, а за одне й виправдання за те, що брала участь у інформаційних злочинах, які творить російське телебачення.

"Протест" Овсяннікової – чітко спланована операція російських спецслужб, основною метою якої є створення свіжої "консерви"

Більш ніж очевидно, що цей "протест" є чітко спланованою операцією російських спецслужб, основною метою якої є створення свіжої "консерви". Розкрутивши такого опозиціонера і вдягнувши її в лаври мучениці режиму, пізніше Овсяннікову можна використовувати для трансляції потрібних Кремлю меседжів. В ідеалі вона могла б навіть увійти до складу групи реальних опозиціонерів як одного з лідерів. Також її вчинок може виглядати як перемикання уваги та один з отворів для спуску пари суспільної напруги.

Війна з Росією навчила нас, українців, не вірити усьому тому, що виходить з боку країни-агресора на офіційному рівні. Реальних опозиціонерів у сьогоднішній РФ знищують швидко, а реальні протести пригнічують дуже жорстко.

А ще ми добре розуміємо, наскільки системно вони працюють у сфері інформаційних операцій.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Білому Домі висміяли дзеркальні санкції РФ проти адміністрації США.