Путін отримав від Китаю гарантії безпеки: про що мова

Путін не боїться їхати до Монголії, де він може бути заарештований за ордером МКС, оскільки нібито отримав гарантії безпеки

Кремлівський диктатор Володимир Путін отримав запевнення, що під час його візиту до Монголії він не буде затриманий відповідно до ордера Міжнародного кримінального суду, повідомляє Bloomberg з посиланням на два джерела, обізнані з підготовкою цього візиту. Видання відзначає, що це буде перший візит Путіна до країни-члена МКС після того, як у березні минулого року суд видав ордер на його арешт за звинуваченнями у викраденні дітей з окупованих територій України.

Монголія, як підписант Римського статуту, що регулює роботу МКС, зобов'язана виконати цей ордер та заарештувати Путіна у разі його прибуття. Однак, прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков запевнив, що ризиків арешту немає.

Попри те, відзначає видання, офіційні представники президента Монголії, уряду та МЗС країни поки що не надали коментарів щодо ситуації. Відомо, що МЗС Монголії провело зустріч із представниками іноземних посольств для пояснення мети візиту Путіна, який буде приурочений до 85-ї річниці боїв на Халх-Голі проти японських військ у 1939 році.

За словами Сергія Маркова, політичного консультанта, близького до Кремля, жодних ризиків для Путіна немає, адже перед кожною міжнародною поїздкою проводяться ретельні переговори, під час яких приймаюча країна гарантує, що ні Путін, ні члени його делегації не будуть затримані.

Bloomberg звертає увагу на те, що раніше Путін утримувався від таких візитів. Наприклад, він пропустив минулорічний саміт БРІКС у Південній Африці після того, як стало зрозуміло, що країна може виконати ордер МКС. Також кремлівський диктатор не брав участі в саміті Великої двадцятки в Індії, хоча вона не є членом МКС. У листопаді цього року Путіна запросили на саміт G-20 у Бразилії, але президент країни Луїс Інасіо Лула да Сілва зазначив, що рішення про можливий арешт буде ухвалювати судова влада.

Видання нагадує, що згідно з Римським статутом, країни-учасниці МКС зобов'язані співпрацювати з судом, включаючи виконання ордерів на арешт. У випадку відмови, суд може звернутися до Асамблеї держав-учасниць, яка може вжити відповідних заходів.

Цей візит Путіна до Монголії відбудеться через шість місяців після того, як перший монгольський суддя, обраний до МКС, зайняв свою посаду. Президент Монголії Хурелсух Ухнаа привітав це як доказ зростаючої міжнародної репутації країни.

Пєсков додав, що "всі аспекти візиту були ретельно підготовлені, і ми маємо чудовий діалог із нашими монгольськими партнерами."

Деякі експерти вважають, що безпеку Путіна гарантує Китай. Станіслав Бєлковський, колишній політичний радник Кремля, наприклад, зазначив, що Монголія не піде проти Китаю, навіть якщо не хоче воювати зі США.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Путін зібрався з візитом до Монголії.