Росія не може самостійно ремонтувати літаки: яка країна обслуговує авіацію РФ

Росія відправляє пасажирські літаки на ремонт до Ірану через нестачу власних ресурсів та санкції.

Російська авіакомпанія iFly отримала відремонтований літак Airbus A330, який пройшов технічне обслуговування в Ірані. Причиною цього стала нездатність Росії самостійно ремонтувати літаки через санкції Заходу.

У кінці вересня із Тегерана до московського аеропорту "Внуково" прибув літак, який буде застосований для внутрішніх рейсів у Росії. Росія відправила його в Іран через санкції Заходу, які обмежили доступ РФ до ремонту, а також продажу деталей для ремонту пасажирських літаків.

Це стало черговим прикладом залежності Росії від іноземних сервісних центрів для підтримки своєї авіації. Попри те, що Росія має власні можливості в обслуговуванні літаків Airbus, деякі спеціалізовані операції, наприклад ремонт шасі, вимагають технологічних знань, якими не володіють російські фахівці. Як наслідок, Росія змушена звертатись за допомогою до Ірану, куди з минулого року почала відправляти пасажирські літаки.

Сам Іран скористався послабленням санкцій Заходу під час підписання ядерної угоди у 2015 році та побудував в країні центри ремонту літаків Airbus.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Росія вимагає компенсації від Канади на 100 мільйонів доларів. Російська авіакомпанія "Волга-Дніпро" оголосила про початок арбітражного розгляду справи у зв’язку з арештом літака Ан-124-100, який з 27 лютого 2022 року стоїть в міжнародному аеропорту в Торонто. Крім того, Росія також не може повернути літак з Німеччини, який потрапив у схожу ситуацію та заблокований у місцевому аеропорту через санкції.

Також "Коментарі" писали про таємничі рейси до Мінська. У столиці Білорусі приземлились чотири пасажирські літаки.