Росія вимагає компенсації від Канади: деталі

Російська авіакомпанія "Волга-Дніпро" хоче отримати від Канади 100 мільйонів доларів.

Російська авіакомпанія "Волга-Дніпро" оголосила про початок арбітражного розгляду проти Канади у зв’язку з арештом активів компанії, зокрема літака Ан-124-100, який з 27 лютого 2022 року стоїть в міжнародному аеропорту в Торонто.

Через повномасштабне вторгнення в Україну, канадська влада заборонила російським авіакомпаніям використовувати свій повітряний простір. Через цю заборону літак Ан-124-100, який був орендований канадським урядом для перевезення 60 тонн тестів на коронавірус з Китаю, не зміг вилетіти з аеропорту Торонто.

Російська авіакомпанія "Волга-Дніпро", вважає, що їх літак був незаконно захоплений місцевою владою. Крім того, росіяни стверджують, що Канада не тільки нібито незаконно захопила активи авіакомпанії, але й порушила положення міжнародної угоди укладеної у 80-х роках між СРСР і Канадою про взаємний захист інвестицій.

У серпні 2023 року правління компанії "Волга-Дніпро" направило канадській владі офіційного листа з пропозицією вирішити суперечку щодо літака, але ця пропозиція була відхилена. Водночас Канада ввела санкції проти "Волга-Дніпро", звинувативши компанію в участі в російському вторгненні в Україну та наданні послуг російським найманцям із ПВК "Вагнер". Крім того, Канада планує передати конфісковані російські літаки Україні, зокрема і літака Ан-124-100.

У 2023 році плата за стоянку літака в аеропорту Торонто перевищила 330 тис. доларів. Російська авіакомпанія не має намір платити за стоянку, однак планує відстоювати свою позицію в міжнародному суді та вимагає від Канади сплатити збитків на щонайменше в 100 мільйонів доларів.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що росіяни не можуть повернути літак з Німеччини, який там знаходиться вже два роки

Також "Коментарі" писали про загадкові рейси до Мінська, де в один день приземлились чотири пасажирські літаки.