Росія втратила статус основного постачальника нафти до ЄС: подробиці

Тепер перше місце в експорті нафти до ЄС належить США

На тлі західних санкцій проти Росії, запроваджених після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, агресор втратив статус основного постачальника нафти до Євросоюзу. Як повідомляє видання "Коментарі", про це повідомляє "Євростат".

Зазначається, що з початку війни в Україні частка Росії в експорті нафти до ЄС впала до 4%. Наразі перше місце в експорті нафти належить США, на які у грудні 2022 року припало 18% європейського імпорту.

До нападу Росії на Україну від 24% до 31% загального обсягу імпортної нафти Євросоюзу (40-50 млн. барелів на місяць) йшли з РФ. США були другим постачальником із часткою 10-13% (19-21 млн барелів).

Норвегія та Казахстан володіли часткою від 8% до 14%. Далі прямували Ірак (7-12%), Лівія та Великобританія (по 5%).

Варто нагадати, 5 грудня 2022 року нафтові санкції ЄС проти Росії набули чинності. Стеля ціни на нафту та нафтопродукти з РФ була встановлена на рівні 60 доларів за барель.

Читайте також на порталі "Коментарі" - обійшла навіть Китай: яка країна стала найбільшим експортером російської нафти.

Також видання "Коментарі" повідомляло – ціна на російську нафту бренду Urals різко йде вниз, знижується також ціна на газ. Що можна сказати про енергетичні удари, які вже одержала Росія? Що потрібно зробити, щоб ще більше скоротити її можливості продовжувати війну? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Раніше "Коментарі" писали - Росія може втратити головування у ще одному міжнародному органі.