Росіяни мають нові проблеми з економікою: чому вже не рятує Китай

За інформацією Bloomberg, російським компаніям стає дедалі важче отримувати гроші від Китаю

Після останнього пакету санкцій США стало дуже важко чи навіть неможливо здійснювати прямі платежі з Китаю до Росії, навіть із використанням юаня. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в матеріалі "Bloomberg".

Агентство поспілкувалося з топ-менеджерами трьох російських експортерів сировини, які сказали агентству, що торгівля з Китаєм стала дуже схожою на азартну гру, оскільки прямі платежі у юанях все частіше заморожуються чи відкладаються. У деяких китайських покупців російських сільськогосподарських товарів цього місяця виникли проблеми з платежами, повідомив представник російської сільськогосподарської фірми.

Автори матеріалу зазначають, проблема стосується не лише таких товарів як метали та сільське господарство, а й інших галузей промисловості. Асоціація російських автомобільних дилерів минулого тижня попередила, що імпорт транспортних засобів та автозапчастин із Китаю, нині основного постачальника країни, може припинитися через збої з розрахунками.

Ці затримки відбулися після того, як у червні США розширили параметри визначення того, чи слід вводити вторинні санкції, розширивши визначення військово-промислової бази Росії.

Агентство пише, що в липневому звіті про макроекономічні та фінансові тенденції центральний банк РФ зазначив, що він спостерігав "зниження ступеня відкритості в російській економіці, що відображається у зниженні частки імпорту та експорту у ВВП, а також у збільшенні ролі внутрішнього попиту та виробництва".

За даними Bloomberg, з кінця минулого року Росія зазнає труднощів в операціях з іншими великими торговими партнерами, включаючи Об'єднані Арабські Емірати та Туреччину, оскільки тиск США на кредиторів уповільнює операції. Торгівля з Індією також зіткнулася з перешкодами, оскільки рупія не повністю конвертована.

Варто зазначити, що Китай став головним торговим партнером Росії після вторгнення в Україну в лютому 2022 року. З того часу торгівля між двома країнами зросла більш ніж на 60% до 240 мільярдів доларів у 2023 році, причому Росія випередила Німеччину, Австралію та В'єтнам у списку головних торгових партнерів Пекіна, свідчать дані китайської митниці. В даний час на юань припадає близько 40% експортно-імпортних платежів Росії та більше половини вартості на російському валютному ринку.

Читайте також на порталі "Коментарі" - дружба з РФ не рятує: яка проблема може накрити Китай.