Шукають кращого життя: росіяни масово кинулися в Польщу

В час російського повномасштабного військового вторгнення до України, антизахідних пропагандистських заходів Кремля, в яких наголошують на "величі" "русского мира" і зміцнілій, не дивлячись, на міжнародні санкції економіці, зафіксовано цікаву статистику - чимало російських громадян полишають свою країну і перебираються до Польщі.

Про це каже фахівець Управління у справах іноземців у Польщі (UdSC) Якуб Дудзяк, повідомляє natemat.pl.

Адже ефект від переконань кремлівської влади російських громадян, що "все йде за планом", викликає в тих зворотні дії. Мешканці РФ поспішають перебратися в іншу державу, що входить до Євросоюзу, шукаючи краще життя.

При цьому, кількість заявок про прохання притулку на польській території від громадян РФ збільшилось вдвічі за місяці великої війни Росії з Україною.

"З 24 лютого по 18 липня 2022 року подали 5,2 тисячі заяв на отримання посвідки на проживання в Польщі", - наголосив посадовець Управління в справах іноземців в ефірі Radio Zet.

Представник UdSC уточнив, що порівнюючи з аналогічним періодом минулого року, тепер заявок від росіян було надіслано 2,4 тисячі.

Важливо, що міжнародного захисту, дають пояснення на сайті Фонду Ocalenie, просять громадяни, які таки примушені були залишити батьківщину з причини переслідування.

"Є два види захисту: статус біженця і додатковий захист. З отриманням одного з них людина отримує ті ж права, що і при тимчасовому перебуванні - проживання, доступ до ринку праці, право на соціальну допомогу, медичне обслуговування, право на перетин кордону на підставі проїзного документа тощо", - пояснюється в повідомленні.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, що у Росії жінка підняла на вуха поліцію через Wi-Fi з назвою "Слава Україні".