Сплата держборгу в рублях: чи допоможе це росії уникнути дефолту

Експерти розповіли, що означає для економіки росії рішення Кремля про сплату державного боргу в національній валюті

Російський диктатор Володимир Путін підписав указ, який встановлює новий порядок виплат валютного боргу країни. Згідно з документом, РФ зможе виплачувати грошовий борг у рублях. Що означає це рішення? Які наслідки може призвести країна-агресора?

Треба просувати у світі тезу про токсичність росії та необхідність її ізоляції

Голова Директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президент Асоціації інвесторів в Україні, учасник територіальної оборони Андрій Кривонос пояснює:

"По-перше, можемо зануритися в аналіз курсотворення та побачити вже існуючу різницю так званим офіційним рубля в рф та курсом на форексі (взаємний обмін валют). Наприклад, на сьогодні різниця між ними складає 10-15 %. І чим більше рф буде намагатися втюхати свої рублі своїм кредиторам, тим частіше питання курсу буде ставати в центрі дискусії. По-друге, внутрішні рішення про обслуговування міжнародного боргу виглядають апріорі дивно. Позичте у кума 100 доларів та збирайтесь з дружиною та її батьками вирішувати, як їх виплачувати – сенсу "нуль", але всі при справах. По-третє, санкції та обмеження, запроваджені в світі, стають тягарем для тримачів боргових паперів. І в перспективі вони будуть намагатися позбутися такого володіння, ніж торгуватися про порядок отримання коштів від боржника. Тож, в короткостроковій перспективі вони будуть намагатися в будь-якій спосіб отримати хоч щось, проте планувати позбутися в довгостроковій".

На жаль, продовжує Андрій Кривонос, факт таких рішень просто затягує процес фінансової ізоляції росії.

"Будуть знаходитися ті, хто готовий перейняти на себе токсичні борги, як це сталося із зростання в десятки разів закупівлі Індією у росії нафти та газу, – пояснює він. – Тож маємо продовжувати просувати у світовому товаристві тезу про токсичність росії та необхідність її ізоляції, не дивлячись на її внутрішні рішення".

Попередні платежі у рублях від рф не приймали іноземні банки

Представник Економічної експертної платформи Олег Гетман зазначає, що росія має заблоковані золотовалютні резерви у доларах, євро, фунтах та єнах. Тож намагається виплачувати борги у рублях, щоб запобігти дефлоту.

"Це вже не перша така спроба. Попередні закінчились тим, що платежі у рублях від рф не приймали іноземні банки, і у підсумку рф таки сплачували борги у доларах, знаходячи їх залишки на своїх рахунках", – підкреслює експерт.

Цього разу, вважає Олег Гетман, іноземні банки також не будуть приймати платежі у рублях, і у рф буде вибір – або знайти валюту і сплатити у ній, або опинитись у стані дефолту.

Як писав портал "Коментарі", в 18 країнах було проведено опитування щодо ставлення до Путіна та росії.