Стало відомо, чому РФ рада навіть тим іранським ракетам, які не просила

Росія погодилася на іранський аналог ракет С-300 тому, що у неї зі своїми запасами могли виникнути проблеми

Насправді іранська балістична ракета Fath-360 є засобом ураження ближнього радіусу дії. Але що найцікавіше, каже військовий оглядач групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко, характеристиками і навіть розмірами, довжина 4 метри/діаметр 30 см, більше нагадує симбіоз між реактивними снарядами і зенітними керованими ракетами типу 5В55. Іншими словами, Fath-360 - це аналог ЗРК С-300, але спочатку призначена для ударів по поверхні, а не переналаштована на поверхню система ППО.

"З цього можна зробити висновок, що якщо Росія і отримає Fath-360, то застосовуватиме ці ракети, як і С-300, тобто для терору ближньої, прикордонної зони, зокрема, Сумської та Харківської областей з ударами по обласних центрах", – каже Коваленко.

На його думку, такий вибір засобу ураження Росією може говорити як мінімум про два моменти.

Перший, зазначає експерт, у Ірану є широка номенклатура балістичних ракет з більшою дальністю ураження і куди більш потужною бойовою частиною, але Росії могла бути надана модифікація, що представляє собою урізаний у можливостях варіант С-300, призначений виключно для терору, а не вирішення деяких, навіть тактичного рівня, завдань.

"Тобто Росії з якоїсь причини в Тегерані поки що не дають зелене світло на доступ до Fateh-110, Zolfaghar і Dezful? Чекають на момент, коли вона буде готова віддати за ці ракети набагато більше, ніж вони того варті", - зазначив експерт.

Другий, каже Коваленко, не зрозуміло, що заважає Росії продовжувати завдавати ударів по прикордонній зоні України зенітними керованими ракетами від тих самих ЗРК С-300, але натомість Москва закуповує у Тегерана спрощений варіант даних засобів ураження.

"З цього можна зробити дуже обережний висновок, що із запасами ЗУР до С-300 у російських окупантів на третій рік повномасштабної війни ситуація ускладнилася настільки, що доводиться докуповувати, не розраховуючи на темпи власного виробництва", - зазначив Коваленко.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав , що Кремль отримав від Ірану не ті ракети, які хотів.