Головна Новини Світ Росія Кремль отримав від Ірану не ті ракети, які просив: яку гру веде Тегеран
commentss НОВИНИ Всі новини

Кремль отримав від Ірану не ті ракети, які просив: яку гру веде Тегеран

Іран передав РФ ракети із найменшим радіусом дії, хоча РФ просила зовсім інші

9 вересня 2024, 11:46 comments2644
Поділіться публікацією:

Іран постачатиме Росії ракети, проте насправді це не ті снаряди, які Кремль насправді хотів отримати, заявив в ефірі Freedom експерт із міжнародної безпеки фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко.

Кремль отримав від Ірану не ті ракети, які просив: яку гру веде Тегеран

Іран

"Одразу скажу, що це далеко не ті ракети, які путінський режим просив, тому що Кремль отримає від Ірану ракети Fath-360 з дальністю польоту 120 км і з бойовим навантаженням 150 кг. У той час як Іран має ракети з дальністю польоту і 360 км, і навіть майже 800 км. І ось саме ці ракети балістичного типу РФ насамперед просила в Ірану. Але у відповідь Іран погодився передати ракети з найменшим радіусом дії, — підкреслив Жовтенко.

Справа у тому, каже експерт, що Іран розуміє всі ризики і прагне отримати від Росії максимальну вигоду у вигляді військових технологій, у тому числі і технології зі складання ядерних боєголовок, у яких Ірану бракує досвіду.

На думку Жовтенка, Іран може швидко накопичити достатньо сировини для ядерної боєголовки, але не володіє технологією її складання, яку має Росія. Також Іран потребує допомоги в калібруванні боєприпасів до власних носіїв, додав експерт.

На його думку, Росія розуміє: передача Ірану таких критичних технологій зробить його незалежним від російського впливу, тому між двома країнами йде політична гра. Окрім того, він нагадав, що Росія та Іран готуються підписати стратегічну угоду про співпрацю в сфері безпеки, подібну до тієї, що РФ уклала з Північною Кореєю. До підписання цієї угоди Іран намагається максимально використати свої можливості для отримання необхідних технологій від Росії, оскільки після підписання взаємодія між країнами буде суворо регулюватися умовами договору, підсумував Жовтенко.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що передачею Росії балістичних ракет Іран змушує США до переговорів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини