Стало відомо, що хоче отримати Путін від влади В’єтнаму

Кремлівський диктатор хоче отримати від В’єтнаму багато всього, але насправді, йому б зберегти той рівень відносин, який є станом на зараз між країнами, вважає політолог Юрій Богданов

Як вважає політолог Юрій Богданов, Росії Вʼєтнам потрібен як ворота у Південно-Східну Азію, як потенційне джерело товарів подвійного призначення, адже країна, як виробничий майданчик вже зараз кидає виклик Китаю і, гіпотетично, як джерело боєприпасів і старої радянської техніки. Тим більше що Вʼєтнам зберігає відносини з РФ в економічній сфері, а також продовжує купувати російську зброю.

Проте експерт переконаний, що навіть особиста присутність кремлівського диктатора Володимира Путіна і перемовини не зсунуть позицію Вʼєтнаму у бік підтримки РФ.

"У цьому “винні” економіка, принцип вʼєтнамського нейтралітету і партнерство з США, яке стрімко розвивається. На відміну від КНДР, Соціалістична Республіка Вʼєтнам - країна, що успішно розвивається і добре балансує між основними регіональними і глобальними силами. Ключові інвестори у економіку Вʼєтнаму - США, Японія, Республіка Корея і КНР з тенденцією до поступового зсуву у бік демократичних країн", - відзначив експерт.

Крім того, за його словами, Вʼєтнам доволі успішно розвиває мирні відносини з усіма ключовими країнами Азійсько-Тихоокеанського регіону: Індією, Філіппінами та Індонезією.

Збереження інвестиційного потоку на фоні відтоку інвестицій з Китаю - пріоритет № 1 для влади країни.

"Вʼєтнам не претендує на світове панування (на відміну від РФ та КНР), тому не буде ризикувати великими грошима заради незрозумілих бонусів від підтримки РФ. При всіх реверансах з боку Путіна, Вʼєтнам буде посилатися у своїй позиції на “принцип трьох НЕ”, на якому базується номінальний нейтралітет країни: не вступати у військові союзи, не дозволяти розміщувати іноземні війська на власній території, не вступати в союзи проти інших країн", - вважає Богданов.

На його думку, Вʼєтнам теж як і Філіппіни, Бруней, Індонезія і Тайвань відчуває тиск через спробу Китаю приборкати під свій контроль все Південнокитайське море. Тому, каже експерт, ще минулого року, на 50-річний ювілей завершення інтервенції США у країну, дві країни - США і Вʼєтнам – уклали угоду про всеосяжне стратегічне партнерство. Керівництво Вʼєтнаму назвало це найвищим рівнем співпраці з іншою державою. Уряди також уклали угоду про постачання рідкоземельних елементів (для США це важливо, щоб позбутися залежності від Китаю) і напівпровідників. До того Вʼєтнам мав подібні угоди лише з Китаєм, Індією, Республікою Кореєю і, власне, Росією, ще з радянських часів.

"Але масштаби актуальної і потенційної співпраці Вашингтону і Ханою набагато випереджають потенціал Москви. А постійна загроза з боку поточного режиму у Пекіні змушує Ханой до все ширшого партнерства з США, Японією і Кореєю здорової людини. Вашингтон обережно тисне на Ханой у двох питаннях: права людини і, власне, військова співпраця з Москвою", - відзначив експерт.

За оцінками заступника радника президента США з нацбезпеки Джона Файнера, “Вʼєтнам дивиться на відносини з Росією з “чимраз більшим занепокоєнням”. Тому, припускає експерт, для Росії зовсім скоро завданням може стати не отримати зброю від Ханою чи укласти нові економічні угоди. А зберегти хоча б той обсяг співпраці що є.

"Власне, наскільки я розумію, це і є реальним завданням путінського візиту", - додав Богданов.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, навіщо Путін поїхав у В’єтнам.