Такого дна в РФ ще не було: з чим змирилася російська влада

Bloomberg пише, російська влада не бачить трагедії в падінні рубля до 100 за долар

Російський рубль ось-ось наблизиться до позначки 100 за долар. Але цього разу путінський режим, схоже, змирився з тим, що дозволить йому досягти рівня, який раніше викликав жорстку реакцію. Як інформує портал "Коментарі", про це повідомляє "Bloomberg".

Автори матеріалу, посилаючись на два анонімні джерела, поінформовані про ситуацію, зазначають, що ослаблення рубля зараз не викликає занепокоєння, і це позитивно позначиться на держбюджеті на тлі планів збільшення видатків наступного року. Чиновники готові дозволити рублю досягти 100 доларів за долар, сказали вони.

"Bloomberg" пише, що банк Росії покладався на міжбанківські операції для розрахунку курсу рубля з того часу, як Московська біржа зупинила торги доларом і євро після того, як США ввели санкції проти цієї групи в червні. Обмежувальні заходи посилили дефіцит іноземної валюти, і дані центрального банку демонструють, що рубль зараз приблизно на 9% слабший. Останній термін для компаній, які бажають вийти з операцій на біржі, закінчився 12 жовтня.

"У нинішній ситуації 100 рублів за долар - це не так і страшно, хоча і має певний інфляційний ефект", - вважає колишній високопосадовець Банку Росії Олег В'югін.

Рубль також знизився за той же період стосовно китайського юаня, який став головною альтернативою тому, що Кремль вважає "токсичними" валютами з того часу, як вторгнення президента Володимира Путіна в Україну в 2022 році викликало масштабні санкції з боку США та їхніх союзників. Російська національна валюта просіла на 11% по відношенню до юаня на Московській біржі до 13,26 найнижчого рівня з травня.

Торік карбованець двічі пробивався через 100 за долар. Центральний банк відреагував підвищенням ключової процентної ставки на 350 базисних пунктів на позачерговому засіданні у серпні минулого року. Потім у жовтні уряд ввів жорсткіший контроль за рухом капіталу, вимагаючи від 43 груп експортерів репатріювати 80% своїх валютних доходів і продати майже всі за рублі на внутрішньому ринку.

Читайте також на порталі "Коментарі" - дядько Сем "затрьохсотив" рубль: що чекає на Росію.