Україна вимагає включити Росію до чорного списку FATF: що це означає

Україна хочу створити додаткові бар'єри для російських компаній і банків, які фінансують тероризм та війну.

22 жовтня Міжнародна група з протидії відмиванню грошей (FATF) розгляне питання включення Росії до чорного списку країн з високим рівнем ризику. Україна активно домагається цього рішення, звинувачуючи Росію у використанні криптовалют та месенджера Telegram для фінансування тероризму і відмивання коштів, отриманих від незаконних дій в Україні.

Чорний список FATF включає країни з "серйозними стратегічними недоліками" у боротьбі з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму. Наразі в нього входять такі держави, як Іран, М'янма та Північна Корея. Потрапляння до цього списку означає посилений нагляд за фінансовими операціями з країнами-учасниками та значні обмеження на доступ до світової фінансової системи.

У лютому 2023 року FATF вже призупинила членство Росії через зростаючі ризики для світової фінансової системи, однак не додала в чорний список.

Україна звинувачує Росію у фінансуванні терористичних угруповань та відмиванні коштів через криптовалюту та месенджери. Україна наголошує на використанні Росією Telegram для незаконної діяльності, зокрема фінансування бойових дій і терористичних операцій. Київ домагається, щоб FATF визнала ці ризики і вжила відповідних заходів, аби обмежити доступ Росії до світових фінансових інструментів.

Якщо Росію включать до чорного списку FATF, це суттєво ускладнить доступ країни до міжнародних фінансових ринків. Банки та інші фінансові установи будуть змушені посилити перевірки всіх транзакцій, пов'язаних з Росією. Це може підвищити витрати для фінансових установ та уповільнити проведення міжнародних операцій, а також створить додаткові бар'єри для російських компаній і банків, які намагаються вести бізнес на світовому ринку.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Росія через санкції таємно купує валюту в африканської країни.

Також "Коментарі" писали про те, що росіяни скаржаться на економічну ситуацію в країні та вказують на нездатність виплатити борги за кредитами.