В Кремлі просто зараз ідуть болючі для Путіна торги: що і хто в нього вимагає

Для Путіна зараз настільки складна ситуація, що він знову вирішив використати Лукашенка

Так званий президент Білорусі Олександр Лукашенко знову працює ретранслятором диктатор Володимира Путіна, вважає політтехнолог Олексій Голобуцький і додає, що Путін знову хотів би переговорів.

"Але якщо попросить сам - то буде лохом, а якщо отак "тонко" натякне і про переговори проситимуть його - тоді лохи Захід і Україна. Це в них буде позиція прохача, слабшого, того, хто готовий до більших поступок", - відзначає експерт.

При цьому він звертає увагу на те, що Росія ще й вперше за всю війну сама ініціювала обмін полоненими (на тлі масового захоплення в полон росіян - строковиків, контрактників, тіктокерів, вертухаїв - на Курщині). Отже, навіть за демонстративного падіння інтересу до "СВО" (це вже цікавить лиш одного росіянина з 5-х) кадри з лавами, колонами й штабелями полонених справили достатнє враження, говорить Голобуцький.

Плюс, додає експерт, якісно відпрацьовують вглиб Росії спецпідрозділи СБУ та ГУР: для росіян практично до Уралу війна вже не "десь там", а в них вдома. За словами експерта, вони слухають вибухи, дослухаються до скрекотання дронів, виглядають заграву пожеж і вибухів, проводжають очима до землі літаки з димними хвостами. Отепер, додає експерт, їм страшно, а не радісно, що вони знов на когось напали і вбивають.

При цьому Голобуцький вважає, що ніяким заколотом і скиданням Путіна це не обернеться - це ж росіяни. Але очевидно, що під цю справу з Путіна почали тягнути набагато більше грошей і повноважень спецслужби, додав він.

"Ймовірно, прямо зараз десь триває підкилимний торг Бортнікова та колег зі царем. І це на додачу до традиційної чималої данини тіктокерам Кадир-Юрту, котрі від початку Великої війни і санкційного тиску ще й підгрібають під себе чимдалі більше столичних бізнесів і майна. Ймовірно, торг дійсно максимально неприємний для Путіна, якщо він аж отак зарядив Лукашенка", - говорить експерт.

На його думку, навряд чи Путін не розуміє: захоплення ЗСУ більших територій Курщини чи й Білгородщини, утримання ЗСУ цих територій протягом місяців - чи не захоплення і неспроможність утримати, це мало на що вплине в глобальному плані. Вирішальним став факт, що росіяни не подужали випнути ЗСУ з Курської області протягом доби.

"Прецедент зафіксовано в будь-якому випадку. Різний розвиток подій вплине на конкретні пункти глобального торгу, але не на сам торг, до якого обставини примушують Путіна", - вважає Голобуцький.

Окрім того, за його словами, до негативних чинників в плані глобальної позиції РФ, крім масового полону і втрати контролю над територіями, додалась ще й демонстрація відсутності в Кремля "червоних ліній". Отже, за наявних умов Росія виходитиме на переговори вже з мінімум тричі ослабленими позиціями.

"І ймовірно, що такого буде більше. Зокрема, бо в США вибори. Можливо, Путін заметушився, бо очікує, що затягування з переговорами послаблюватиме стартові позиції торгу РФ з кожним тижнем. Тобто, ситуація стала дзеркальною до того, на що розраховував Путін від осені 2022 і до цього серпня", - підсумував експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав про те, що Путіну, очевидно, брешуть щодо ситуації в Курській області.