Вбивство Татарського – прокол чи нова чистка: чому у Кремля намалювалася серйозна проблема

Для росіян у вбивстві воєнкора Татарського хороших новин немає, а нас цікавить передусім фронт

Підрив увечері 2 квітня в результаті одного з кафе Санкт-Петербурга пропагандиста Владлена Татарського (справжнє ім'я Максим Фомін, уродженець Донецької області, який був засуджений, потім воював на боці т.зв. "Л-ДНР", після чого перебрався до Росії і став "військовим кореспондентом" та блогером) росіяни передбачувано списали на "терористичні дії київського режиму". Вже навіть затримали підозрювану у вбивстві – росіянку Дар'ю Трепову, яка принесла "вибухову" статуетку на той останній вечір Татарського. Видання "Коментарі" продовжує аналізувати з експертами – хто та чому міг стояти за цим убивством.

Російська ФСБ або зовсім розучилася працювати, або сама зайнялася цією чисткою

Народний депутат Верховної Ради VIII та IX скликань Олексій Гончаренко міркує так:

"Вбивство так званого Владлена Татарського (Максима Фоміна) слід розглядати як "сакральну жертву", але дрібну. По-перше, на Росії прибрали людину, яка нічого не вирішувала. Це не генерал і навіть не пропагандист найвищого рівня. Не соловйов і не симоньян. По-друге, на цьому вбивстві може зіграти кремль. Наприклад, щоб посилити і так потужний контроль над громадською думкою. І ви вже бачите, що у цих подіях звинуватили саме Україну. По-третє, вибору у путінського режиму немає. Тепер лише крики про зовнішнього ворога відвернуть росіян від інших питань. Чому в центрі другої столиці вбивають не останню людину в путінській імперії? Чому саме у закладі, який одразу асоціюється з ім'ям іншого путінського холуя – ватажка ПВК "Вагнер" пригожина? Таких питань могло бути багато, але у нормальній країні. Не на Росії".

На думку нардепа, з цього можна зробити один короткий висновок: російська ФСБ або зовсім розучилася працювати (у неї під носом вбивають один з рупорів кремля), або сама зайнялася цією чисткою.

"Для росіян у цьому добрих новин немає. А нас цікавить передусім фронт, – наголошує Олексій Гончаренко. – Тут нам вигідно лише те, що ім'я наступної жертви ніхто не знає. Хай слуги путіна бояться. Раптом наступна статуетка з тротилом наздожене мардана, солов'єва чи піддубного. Зрозуміло, що кремль не зупиниться. Гра в сакральну жертву небезпечна тим, що рано чи пізно це перейде у повноцінний внутрішній терор. Сподіваюся, саме в цей час ми зламаємо хребет Росії на фронті".

Українські спецслужби мовчатимуть, триматимуть інтригу

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян звертає увагу, що кремль має серйозну проблему з тим, що підтримка війни не зростає, радикалізація суспільства не відбувається.

"Росіяни перестали дивитися солов'єва, скабеєву та інших пропагандистів. Їхні політичні (пропагандистські) ток-шоу випали з першої десятки популярних передач. Відповідно необхідно створювати приводи, які могли б згуртувати суспільство задля забезпечення додаткової мобілізації заради насичення фронту новими силами", – пояснює політолог.

На його думку, з високою ймовірністю за подією стоять російські спецслужби.

"Для України Татарський-Фоменко не мав жодної цінності. Є багато інших більш вагомих цілей. І коли відбуваються певні акти відплати з боку України, ми дізнаємося про це від вітчизняних спецслужб чи афілійованих із ними джерел, – зазначає Олег Саакян. – У даному випадку зрозуміло, що українські спецслужби будуть мовчати (не спростовуватимуть і не заперечуватимуть свою участь), триматимуть інтригу. Але все має такий вигляд, що це саме внутрішньоросійські ігри".

Читайте також на порталі "Коментарі" - авторитарні режими розгойдують тему ядерної зброї: про що говорять заява КНДР та позиція Китаю.