"Відносини у жалюгідному стані": як Кремль оцінює співпрацю США і Росії

Таку заяву зробив прес-секретар Кремля Пєсков

Кремль у понеділок, 6 грудня, назвав стан відносин США і Росії "досить жалюгідним" напередодні відеодзвінка між президентом Володимиром Путіним та його американським колегою Джо Байденом, коли вони обговорюватимуть напруженість навколо України. Про це повідомляє Reuters.

Протягом останнього місяця американські чиновники вказували на незвичайні переміщення російських військ поблизу України та висловлювали занепокоєння з приводу можливого російського вторгнення, яке Москва відкинула ці звинувачення як нагнітання страху.

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що те, що Росія розглядає як повзуче розширення НАТО до своїх кордонів, і довгострокові гарантії безпеки, які вимагає Москва від Заходу, будуть розглянуті на дзвінку у вівторок, 7 грудня.

Путін заявив, що хоче юридично зобов'язуючих гарантій того, що НАТО не буде розширюватися далі на схід, а також зобов'язань, що певні види зброї не будуть розміщені в країнах, близьких до Росії, включаючи Україну.

Очікується, що Путін також обговорить можливість проведення ще одного саміту США та Росії. Востаннє лідери держав зустрічалися на саміті в червні в Женеві.

"Їм потрібно буде обговорити, як реалізуються домовленості, яких вони досягли в Женеві, переглянути, що реалізується повністю, а що потребує додаткової роботи. Звичайно, це двосторонні відносини, які залишаються у досить жалюгідному стані. А потім на порядку денному стоять значні питання. Насамперед, напруженість навколо України, тема просування НАТО до наших кордонів та ініціатива президента Путіна щодо гарантій безпеки", - сказав Пєсков журналістам.

Як повідомляли раніше "Коментарі", президент США Джо Байден і президент Росії Володимир Путін проведуть відеодзвінок у вівторок, 7 грудня.