Головна Новини Світ Росія Розмова Байдена та Путіна: що планують обговорити лідери держав
commentss НОВИНИ Всі новини

Розмова Байдена та Путіна: що планують обговорити лідери держав

Обговорення насамперед стосуватиметься ситуації на кордоні з Україною

5 грудня 2021, 16:31
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден і президент Росії Володимир Путін проведуть відеодзвінок у вівторок, 7 грудня. Лідери двох країн планують обговорити напружену ситуацію в Україні. Про це повідомляє Reuters.

Розмова Байдена та Путіна: що планують обговорити лідери держав

Президент Росії Володимир Путін тисне руку президенту США Джо Байдену - фото з відкритих джерел

"Байден вкотре підкреслить занепокоєння США щодо російської військової діяльності на кордоні з Україною та підтвердить підтримку Сполученими Штатами суверенітету та територіальної цілісності України", – заявила речниця Білого дому Джен Псакі.

За її словами, інші теми будуть включати "стратегічну стабільність, кібернетичні та регіональні проблеми".

Вони також обговорюватимуть двосторонні зв'язки та реалізацію домовленостей, досягнутих на їхньому саміті у Женеві у червні, повідомили в Кремлі у суботу, 4 грудня.

"Розмова справді відбудеться у вівторок. Двосторонні відносини, звісно, ​​Україна та реалізація домовленостей, досягнутих у Женеві, є основними пунктами порядку денного", — сказав речник Кремля Дмитро Пєсков.

Точний час дзвінка не розголошується.

Вважається, що біля кордонів України зібрано понад 94 тисячі російських військових. Міністр оборони України Олексій Резніков заявив у п'ятницю, 3 грудня, що Москва може планувати масштабний військовий наступ наприкінці січня, посилаючись на дані розвідки. До подібних висновків прийшли американські чиновники.

Байден тим часом відхилив вимоги Росії щодо гарантій безпеки в регіоні.

"Я сподіваюся, що ми будемо мати довгу дискусію з Путіним", — сказав Байден журналістам у п’ятницю, 3 грудня.

Президент США заявив, що він і його радники готують комплексний набір ініціатив, спрямованих на стримування Путіна від вторгнення. Він не вказав більше подробиць, але адміністрація обговорила партнерство з європейськими союзниками для введення додаткових санкцій проти Росії.

Міністр оборони США Ллойд Остін окремо сказав, що Вашингтон відданий тому, щоб Україна мала все необхідне для захисту своєї території. Остін додав, що в Україні є багато простору для дипломатії та лідерства.

Американські чиновники кажуть, що поки не знають, які наміри Путін, зокрема, чи прийняв Путін рішення вторгнутися в Україну.

Відносини між США та Росією погіршуються роками, зокрема з анексією Росією Криму від України у 2014 році, її інтервенцією в Сирії у 2015 році та звинуваченнями американської розвідки у втручанні у вибори 2016 року, на яких переміг тепер уже колишній президент Дональд Трамп.

Але останніми місяцями стосунки між державами стали більш нестабільними.

Лідери двох країн провели одну зустріч віч-на-віч з моменту вступу Байдена на посаду в січні й потім сіли за стіл переговорів у Женеві в червні. Востаннє вони розмовляли телефоном 9 липня. Байден підтримує прямі переговори зі світовими лідерами, розглядаючи їх як спосіб знизити напруженість.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Сполучені Штати та Росія обговорюють можливість проведення переговорів між президентами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини