Західні ЗМІ довідалися, навіщо В’єтнам приймає у себе диктатора Путіна

За інформацією Time, В'єтнам розглядає Москву як противагу Пекіну і Вашингтону

Попри критику США щодо вторгнення Кремля в Україну, В'єтнам прийняв кремлівського диктатора Володимира Путіна з офіційним візитом, підкресливши свої давні відносини з Росією, повідомляє журнал Time.

Зокрема, в заяві на веб-сайті уряду В'єтнаму вказано, що візит демонструє, що В'єтнам активно реалізує свою зовнішню політику в дусі незалежності, самостійності, диверсифікації та багатосторонності.

При цьому видання підкреслює, що В'єтнам і Росія мають тривалі зв'язки, що сягають часів Радянського Союзу. Ханой відкидає критику Заходу на адресу Путіна, який востаннє відвідував В'єтнам у 2017 році під час саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва.

У той же час посольство США в Ханої заявило, що жодна країна не повинна надавати Путіну платформу для пропаганди його агресивної війни та іншим чином дозволяти йому нормалізувати свої злочини.

Очікується, що Путін візьме участь у церемонії покладання вінків до мавзолею Хо Ші Міна і зустрінеться з офіційними особами, зокрема з головою Комуністичної партії Нгуєн Фу Чонгом, прем'єр-міністром Фам Мінь Чином і президентом Во Ван Тхуонгом.

При цьому у публікації йдеться, що В’єтнам вже давно покладається на Росію в питаннях озброєння, включно з літаками і підводними човнами. Однак після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року В'єтнам утримався від закупівель російської зброї через побоювання щодо західних санкцій. Видання підкреслює, що хоча Росія і не є великим торговельним партнером В'єтнаму, Москву розглядають як противагу Пекіну і Вашингтону.

Як відзначив експерт з Азії Олександр Вувінг з Азійсько-Тихоокеанського центру досліджень безпеки, США розглядаються Ханоєм як ідеологічний супротивник, тоді як претензії Китаю на води біля узбережжя В'єтнаму загрожують його суверенітету. Він відзначив, що приймати Путіна у себе "ризиковано" для в'єтнамських чиновників, але їм доведеться піти на цей ризик і залишитися вірними Росії.

Водночас нагадується, що В'єтнам зайняв нейтральну позицію щодо війни проти України, закликаючи до дипломатії для вирішення конфлікту.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що в ОП також мають свою думку із приводу того, навіщо Путін поїхав у В’єтнам.