Звісточки із-за ґрат: про що свідчить "тюремне" інтерв'ю Навального

Експерти проаналізували, чи може Захід «пробачити» Росії переслідування політичної опозиції

Ім'я російського опозиціонера Олексія Навального знову зарясніло на перших шпальтах закордонних ЗМІ. Все тому, що він в письмовій формі провів своє перше "тюремне" інтерв'ю, відповівши на питання, котрі цікавили журналістів The New York Times питання. "Коментарі" попросили експертів прокоментувати ситуацію з Навальним і Росією, з огляду на це інтерв'ю. Також фахівці розповіли, чи не збирається Захід "спустити на гальма" те, що відбувається.

"Є інші питання, які будуть цікавити Захід більше, ніж кейс Навального"

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик згоден із тим, що в ситуації з Навальним є певний глухий кут.

"Росія фактично не бачить адекватно пропозиції від Заходу в контексті помилування або зміни запобіжного заходу для Навального. Тому його майбутнє туманне. Він буде продовжувати сидіти. Локалізована його електоральна база, фактично створені умови для удушення будь-яких протестних ініціатив, пов'язаних із ним. Є якесь квазіпідпілля, яке продовжує якісь епізодичні дії. Але не можна сказати, що це широкий рух, здатне зробити якісь тектонічні зрушення у РФ", — зазначає експерт.

За його словами, ставлення до Навального як до лідера такого середовища — досить помірне. Причому і в РФ, і на Заході.

"Він не є якоюсь додатковою вартістю для Заходу в боротьбі з путінським режимом. Він неоднозначно сприймається європейським істеблішментом. У самій Росії до нього також неоднозначне ставлення. Тому — так, це важливо, так, цей кейс буде підійматися у переговорах Заходу і РФ, це буде темою для обговорення в частині прав людини й стану демократії у Росії (в Раді Європи, в ПАРЄ) — але не більше...", — стверджує експерт.

За його словами, зараз спостерігається виразне охолодження Заходу до цієї теми. Адже вона, вважає фахівець, не пріоритетна для відносин Захід-Росія.

"Є інші питання, пов'язані з внутрішніми процесами в РФ (згортання свобод, перегляд законодавства, поразка в правах при голосуванні, голосування на Донбасі, Крим), які будуть цікавити Захід більше, ніж кейс Навального. Втім, інтерес до нього у преси є, він дає певні приводи для хайпу, а тому залишатиметься в якомусь інформаційному просторі. Але не буде основним фокусом у суперечностях між Заходом і РФ", — прогнозує Віталій Кулик.
"Заходу потрібно освіжити політичну пам'ять, щоб він жахнувся"

Політичний експерт Світлана Кушнір жартує про те, що Навальний "воскрес" в інформпросторі досить вчасно.

"У РФ зараз підготовка до осінніх виборів до Держдуми. І, можливо, слово борця з режимом №1 почують росіяни, втомлені від гегемонії "Єдиної Росії", — коментує експерт. — Втім, ці пасажі куди більш націлені на зовнішніх акторів. І давайте не забувати, що першим в'язнем Кремля, який став прикладом для науки всім іншим, був-таки Ходорковський. Так, його не труїли, але за його долею, як і за долею Навального, теж стежили закордонні ЗМІ, уряди й міжнародні правозахисники".

До того ж, зазначає Світлана Кушнір, на тлі відходу США з Афганістану, жахливого нехтування прав людини у країні, де переміг "Талібан", саме час нагадати про стан справ із правами людини (а тим більше засудженої, в тому числі з політичних мотивів), щоб колективний Захід ще раз освіжив пам'ять і жахнувся.

"Але якщо ми згадаємо, що відправленого Навального вивозили з Росії під прикриттям посла ФРН у РФ, що лікувався він в німецькій клініці Шаріте, то... Втім, на тлі потепління відносин РФ і Німеччини (швидкий запуск "Північного потоку-2"), ставлення європейців до російської опозиції й до Навального зокрема, явно ослабло, — вважає Світлана Кушнір. — А весь галас з приводу Навального рік тому — це був зручний важіль впливу на владу РФ, загрози введення санкцій, загострення відносин із Великобританією, яка ще пам'ятала про Скрипалів і "Новачок". Коли ж домовилися у кулуарах, то й історична місія отруєння Навального відійшла на десятий план. Ну, а Олексію можемо побажати лише міцного здоров'я. І будемо чекати нових відкритих листів від нього з викриттям режиму Путіна".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, чому у Путіна не дають гарантій про те, що Навальний залишиться в живих до закінчення його тюремного терміну. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, як в Російській Федерації займаються гоніннями на прихильників Навального.