"Любов є любов": уряд Чилі легалізував одностатеві шлюби

Боротьба за ухвалення закону тривала десять років

Конгрес Чилі ухвалив у вівторок, 7 грудня, закон про легалізацію одностатевих шлюбів, що стало важливою подією для консервативної південноамериканської нації після десятирічної юридичної битви. Про це повідомляє Reuters.

"Сьогодні історичний день, наша країна схвалила одностатеві шлюби, ще один крок вперед у плані справедливості, в плані рівності, визнання того, що любов є любов’ю", – заявила міністр соціального розвитку Карла Рубіляр після голосування.

Сенат і нижня палата парламенту Чилі у вівторок, 7 грудня, рішуче проголосували за законопроект, який раніше був частково схвалений у листопаді, перш ніж Сенат повернув його до комітету для уточнення певних моментів.

Нинішній президент Себастьян Пінера, який залишить свій пост у березні, підтримав законопроект і, як очікується, підпише його.

Голосування завершується процесом, який розпочався у 2017 році, коли був представлений перший законопроект, підтриманий тодішнім президентом Мішелем Бачелете. Зараз Чилі готова приєднатися до більш ніж 20 країн світу з легальними одностатевими шлюбами, включаючи Аргентину, Бразилію, Колумбію, Коста-Ріку та Уругвай у Латинській Америці.

"Важко повірити, що сьогодні ми робимо цей крок", - сказав Роландо Хіменес з групи прав ЛГБТ Movilh, один з головних прихильників законопроекту, який більше десяти років допомогав Чилі легалізувати одностатеві шлюби.

Чилі проголосує за нового президента 19 грудня, обираючи між прогресивним Габріелем Боріком і соціальним консерватором Хосе Антоніо Кастом, практикуючим католиком. Вони пропонують абсолютно різні бачення майбутнього країни.

Хоча Каст не згоден з одностатевими шлюбами, він сказав, що все одно підписав би закон, якби він був прийнятий Конгресом під час його потенційного президентства.

Чилі вже давно має консервативну репутацію навіть у порівнянні зі своїми глибоко католицькими латиноамериканськими однолітками. Тим не менш, переважна більшість чилійців зараз підтримують одностатеві шлюби, а чилійці в останні роки демонструють ознаки зміни ставлення в соціальних та культурних питаннях.

Закон, який набуде чинності через 90 днів після його опублікування в Офіційному віснику, був підтриманий правозахисними групами, відкривши двері для обох батьків одностатевої пари в отриманні повного юридичного визнання й права на усиновлення.

"Це привід для всього чилійського суспільства для святкування. Не тільки люди, які мають одностатеві стосунки, зможуть одружитися, але й сотні дітей та підлітків, які за мають двох матерів або двох батьків, отримають визнання", - сказала Ізабель Амор, виконавчий директор групи рівності Ігуалес.

Як повідомляли раніше "Коментарі", у Швейцарії на референдумі голосують за одностатеві шлюби.