Туреччина спустила на воду перший авіаносець: у чому його унікальність

Туреччина побудувала свій перший авіаносець для безпілотників. Корабель отримав назву TCG Anadolu.

10 квітня Туреччина презентувала свій легкий авіаносець TCG Anadolu. Корабель має кілька характеристик, що роблять його особливим, зокрема це перший авіаносець, який має крило для безпілотників. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на Anadolu Agency.

На відкритті першого у Туреччині самостійно збудованого авіаносця був присутній Реджеп Ердоган. Президент запевнив, що за допомогою TCG Anadolu Туреччина зможе проводити військові та гуманітарні операції у будь-якій точці світу та заявив, що країна має пишатись своїми досягненнями.

"Той факт, що Туреччина є однією з 10 країн, які проєктують, розробляють, будують і обслуговують власні кораблі, не є сухим гаслом, це досягнення, яким можна пишатися", - говорить Ердоган.

Корабель має величезні розміри – його довжина становить 231 м, ширина – 32 м, а водотоннажність у повному спорядженні становить понад 27 тис. тонн. Безпілотники роблять особливим турецький авіаносець. США відмовились надавати Туреччині свої винищувачі F-16 через співпрацю Анкари з Москвою. ВМС Туреччини вирішило переобладнати корабель та зробити крило для безпілотників власного виробництва, зокрема там будуть розміщенні сучасні Bayraktar TB3.

TCG Anadolu має можливість перевозити до 94 одиниць техніки, у тому числі 13 танків, 27 бронетранспортерів-амфібій ZAHA, 6 бронетранспортерів та 33 інші машини. В ангарі судна можна транспортувати 19 гелікоптерів або 30 безпілотників. Корабель вміщуватиме 1223 людини.

При необхідності корабель може використовуватися для гуманітарних місій, пов'язаних зі стихійними лихами - на борту є повністю обладнана лікарня і дві операційні.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Туреччині назвали російську умову для продовження зернового коридору.

Також "Коментарі" писали про наступне покоління безпілотників Bayraktar, яке презентували у Туреччині.