Чи справді Китай став союзником РФ у війні проти України: нова заява Білого дому

Білий дім стурбований вкладеннями Китаю у російську оборонно-промислову базу

На сьогоднішній день Вашингтон немає доказів прямої військової допомоги Росії з боку Китаю. Проте, США погоджуються з тим, що КНР сприяє функціонуванню російського оборонно-промислового комплексу. Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву зробив радник президента США Джейк Салліван.

"Ми не бачили жодних доказів того, що вони надають пряму військову допомогу, але ми висловили своє занепокоєння вкладеннями у російську оборонно-промислову базу, про що говорив держсекретар Блінкен у Європі минулого тижня", - заявив радник Джо Байдена.

Згідно з звітом Пентагону, оприлюдненим у жовтні 2023 року, Китай, незважаючи на свої заперечення, постачав Росії озброєння. Зокрема, безпілотники, стрілецька зброя та спорядження.

Читайте також на порталі "Коментарі" - про що свідчить зміцнення китайсько-російських відносин: чому не все таке райдужне для Путіна.

Також видання "Коментарі" повідомляло – під час візиту до Китаю глави МЗС РФ Сергія Лаврова знову зазвучали заяви про необхідність мирних переговорів щодо завершення війни в Україні. При цьому Лавров підкреслив, що Росія відкидає варіант врегулювання за формулою миру Зеленського, а його колега Ван І вкотре запевнив, що Китай нібито не має вигоди від цієї війни. Хоча ті самі США наголошують, що РФ та КНР в останні два роки серйозно поглибили співпрацю. Тим часом до Китаю збирається канцлер Німеччини Олаф Шольц, який має намір зустрітися з китайським лідером Сі Цзіньпінем для обговорення, зокрема, російсько-української війни. Про що говорить "китайське паломництво" представників РФ та Заходу? До чого воно може спричинити? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.