Чому Байден і Трамп торгують "миротворчістю" у питанні України

Ні Байден, ні Трамп не знають, що робити з російсько-українською війною, вважає політолог Віктор Небоженко

Драматизм виборів президента США у 2024 році полягає в тому, що обидва кандидати від демократичної та республіканської партій безнадійно старі і не можуть представляти найближче політичне майбутнє США, каже політолог Віктор Небожено. Отже, вважає він, після виборів в Америці продовжуватиметься боротьба за владу в команді переможця президентських виборів, бо старий президент, швидше за все, боротиметься за життя, а не за політику.

"Буде дуже неприємно, якщо президентська влада в США піде "українським шляхом" - формування фаворитизму та режиму особистої влади президента за рахунок "усихання" поділу влади та звуження знаменитої американської демократії", - заявив політолог.

Крім того, наголошує Небоженко, як це не сумно, політичний та життєвий досвід обох кандидатів у президенти Джо Байдена та Дональда Трампа не відповідає викликам Америки у внутрішній та зовнішній політиці. Тому ні Байден, ні його політичний супротивник на виборах Трамп насправді не мають моделі політичного майбутнього Америки.

Відповідно, вже зараз Вашингтон не знає місця України в американській геополітиці. Цим пояснюється неритмічні постачання Україні озброєння, скромне реальне фінансування та млява дипломатична політика відчайдушним зусиллям України знайти міжнародну підтримку", - каже політолог.

За його словами, незважаючи на те, що український чинник став частиною передвиборчої боротьби, реально, ні Байден, ні Трамп не знає, що робити з російсько-українською війною, а час іде і Кремль користується відсутністю чіткої та плідної позиції кандидатів у президенти США. Звідси "розсіяна" миротворчість, якою "торгують" обидва кандидати.

"Байден це приховує за маскою обережності та мудрості, а Трамп відверто займається демагогією і не приховує свого авантюризму, коли йдеться про припинення російсько-української війни. Його цинічні відповіді, що він вирішить закінчення цієї страшної війни за кілька днів за рахунок інтересів України та компромісу Кремля викликає справедливе занепокоєння у Києві та Європі", - каже Небоженко.

Крім цього, додає політолог, вперше за довгий час американські виборці сильно вагаються. Зрештою, результати виборів може вирішити не запекла і скандальна виборча компанія, а велика група вагальних і ситуативних виборців, які зроблять свій вибір прямо на виборчих дільницях.

"Нарешті, найнебезпечніше розпочнеться одразу після виборів. Америка не знає, як реагувати на те, що якщо один із кандидатів не визнає своєї поразки в результаті виборів і закликає своїх прихильників до опору, як це зробив Трамп на минулих виборах, коли його затяті прихильники, незадоволеними виборами штурмували і захопили Конгрес США" , – каже політолог.

За його словами, за роки після цієї події ані американська правоохоронна система, ані суди, ані громадська думка Америки так і не впоралися з адекватною оцінкою цього злочину. Так що заворушення після голосування можуть повторитися у великих масштабах, на превелике задоволення Кремля і Пекіна, підсумував експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що голова ГУР Кирило Буданов спокійно ставиться до можливості повернення Трампа до влади.