Google подала позов до Окружного суду Нью-Йорка на росіян: яка причина

Google подала позов проти Дмитра Старовікова та Олександра Філіппова

Компанія Google направила до суду позов проти двох громадян Росії за те, що через їхню діяльність було заражено понад мільйон комп'ютерів з Windows. Про це пише TechCrunch.

У скарзі, яка подана до окружного суду США Південного округу Нью-Йорка вказано, що двоє росіян створили ботнет Glupteba. Діяльність ботнета включала в себе крадіжки логінів та інформації з акаунтів користувачів сервісів Google. Повідомляється, що роботу ботнета помічено в 2020 році. Протягом року жертвами хакерів стали понад мільйон ІР-адрес. Однак на цьому хакери не зупиняються й щодня в світі опрацьовують дані тисяч нових гаджетів.

Хакери через мережу ботів заражають пристрої, тобто в пам'ять завантажуються шкідливі програми, які крадуть дані користувача. Програми-шкідники налаштовують проксі для передачі інтернет-трафіку інших людей через заражені гаджети та маршрутизатори.

Розробниками ботнету Google називає громадян Росії Дмитра Старовікова та Олександра Філіппова. Компанія вимагає від Старовикова та Філіппова відшкодувати збитки, а суд має назавжди заборонити їм користуватися сервісами Google.

"Ботнет Glupteba не покладається лише на заздалегідь визначені (веб-домени) для забезпечення свого виживання", – пише Google у своїй скарзі. "Натомість, коли сервер C2 ботнету переривається, зловмисне програмне забезпечення Glupteba жорстко закодовано для "пошуку" в загальнодоступному біткойн блокчейні на предмет транзакцій, які включають три конкретні біткойн-адреси, які контролюються Glupteba Enterprise. Таким чином, ботнет Glupteba неможливо повністю знищити без нейтралізації його інфраструктури на основі блокчейну".

Як повідомляв портал "Коментарі", Росія оштрафувала компанію Google.