Катар може стати головним союзником США: як крихітна держава здобула роль важливого міжнародного гравця

Як Катар пройшов шлях від регіонального ізгоя до ключового союзника Байдена

Катар на шляху до того, щоб стати головним союзником Сполучених Штатів поза НАТО, що є ознакою його зростаючого значення для глобального порядку денного Вашингтона. Про це повідомляє CNN.

Емір шейх Тамім бін Хамад Аль Тані став першим лідером арабів Перської затоки, який відвідав Білий дім Байдена в понеділок, 31 січня. Це поїздка, яка підкреслює невблаганні амбіції крихітної держави залишатися ключовим міжнародним гравцем.

У червні 2017 року Саудівська Аравія, Об’єднані Арабські Емірати, Єгипет і Бахрейн розірвали дипломатичні та економічні зв’язки з Дохою, звинувативши її в тому, що вона підступає до своїх супротивників, включаючи ісламістські групи та Іран. Схоже, що тодішній президент Дональд Трамп приписував собі заслугу в цьому, і здавалося, що це було лише питанням часу, коли Доха впаде, оскільки її регіональний вплив зменшиться.

Але Катар вистояв, і тепер його доля, здається, змінилася. Це буде третя країна Перської затоки після Кувейту і Бахрейну, яка буде названа головним союзником не в НАТО, а також близьким другом, який має стратегічні робочі відносини з американськими військовими.

"Я думаю, що це давно назріло", - сказав Байден.

За іронією долі, саме політика, за яку Катар демонізували його сусіди, можливо, була тим, що повернуло його в центр міжнародної уваги.

У 2020 році Катар виступив посередником у переговорах Вашингтона з Талібаном, що стали плодом десятиліть, часто суперечливих зв’язків, які він підтримував з екстремістською групою. Ці переговори послужили передвісником виведення США з Афганістану. Доха також пом’якшила невдалий вихід минулого року, сприяючи евакуації та стала центром для подорожей до Кабула.

Здається, сердечні зв'язки Дохи з Тегераном також принесли свої плоди. Оскільки Іран і США підходять до критичного моменту в переговорах щодо відновлення ядерної угоди 2015 року, Доха, схоже, бере участь у човниковій дипломатії. Візит шейха Таміма до Вашингтона відбувся лише через кілька днів після того, як його головний дипломат відвідав Тегеран. Незрозуміло, чи ніс емір повідомлення.

Катар, найбільший у світі експортер скрапленого природного газу, також грає роль в іншій глобальній точці спалаху, пропонуючи допомогти з плануванням на випадок надзвичайних ситуацій на випадок перебоїв із постачанням енергоносіїв до Європи, якщо Росія вторгнеться в Україну.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Кремль звинуватив США у розпалюванні "істерії" щодо України.