Головна Новини Світ США Лабутени на вулицях Сан-Франциско і погроми в Нью-Йорку: українці з США про заворушення
commentss НОВИНИ Всі новини

Лабутени на вулицях Сан-Франциско і погроми в Нью-Йорку: українці з США про заворушення

Українки, які переїхали до США, розповіли, які заворушення побачили на власні очі в Сан-Франциско і Нью-Йорку, чи страшно виходити на вулицю і коли чекають скасування комендантської години

3 червня 2020, 16:03 comments2001
Поділіться публікацією:

Вже тиждень як США охоплені масовими заворушеннями після жорстокого вбивства поліцейськими афроамериканця Джорджа Флойда в Міннеаполісі 25 травня. У різних штатах протести переросли в безлади – погроми магазинів, офісів, підпали авто і сутички з поліцією. За останніми даними, унаслідок зіткнень під час антиполіцейських протестів у США загинули, щонайменше, 11 осіб. Убиті є й серед мітингувальників, і серед правоохоронців. Як протікає життя в режимі заворушень, хто все ж таки влаштовує погроми і чи нестрашно взагалі виходити на вулицю в США – "Коментарі" дізналися в українок, які переїхали до міст Сан-Франциско і Нью-Йорк.

Лабутени на вулицях Сан-Франциско і погроми в Нью-Йорку: українці з США про заворушення

"Денні" демонстранти і "нічні" погромники – ймовірно, різні люди"

Лідія Плішка, яка переїхала з України 4 роки тому до Нью-Йорку, розповідає, що протести почалися у місті в ці вихідні за тією ж схемою, що і в інших місцях.

"Спочатку це були мирні демонстрації, які ближче до ночі стали переростати в щось жахливе. За суттю, і скоріше за все так і є, "денні" демонстранти і "нічні" погромники — це в основному різні люди, — розповіла дівчина. — Люди, які виходять на протести вдень, ведуть себе пристойно і обмежуються класичними видами протестів. А вночі починаються безчинства: люди з'їжджаються на машинах, щоб грабувати магазини, підпалюють машини, б'ють вітрини, витягують все, що можуть".

На цей момент вже розгромлені кілька районів Манхеттена, Брукліна і Бронкса. І кінця цьому, каже Лідія, не видно. У Нью-Йорку введено комендантську годину з 20:00 до 5:00 до неділі, 7 червня.

"Що буде далі – незрозуміло. Мер міста Білл де Блазіо відмовляється приймати допомогу від Національної гвардії, він стверджує, що введення армії тільки погіршить ситуацію і що з погромами повинна справлятися поліція, при цьому вона, очевидно, не справляється, — вважає Лідія, — Ми живемо в демократичному штаті і тут, на мій погляд, влада "заграє" з погромниками. Тобто вони постійно говорять про мирні протести і про те, що "погроми не припустимі", але при цьому попереджають поліцію, що стріляти їм заборонено. Виходить якийсь абсурд".

Лабутени на вулицях Сан-Франциско і погроми в Нью-Йорку: українці з США про заворушення - фото 2

Дівчина виходить на вулицю кожного дня, тому що живе в тихому районі Квінса, де нічого не змінилося.

"Нью-Йорк дуже великий, основні заворушення все ж в Манхеттені й в нашому районі безпечно. Але ось поїхати в Манхеттен заради фото і відео чоловік мені не дозволяє, а шкода, я б зняла для історії. Втім, багато фотографів пишуть, що знімати фактично неможливо, тому що тебе можуть пограбувати в будь-який момент, занадто небезпечно на вулицях", — поділилася з нами Лідія.

Дівчина все ж схиляється до версії, що мирні протести і заворушення влаштовують різні люди. Як пояснила Лідія, просто під прикриттям протестів деякі люмпени вирішили прихопити собі "гуччі", "адідас" та кілька телевізорів. Крім того, роль зіграв карантин – "люди засиділися на карантині, а тут така нагода розім'яти кісточки".

Те, що відбувається у дівчини викликає тільки найогидніші почуття.

"Мені шалено шкода місто, як живу людину. Шкода власників магазинів — у них і так колосальні збитки через карантин, а тепер ще й це. У мене шалена злість на увесь цей непотріб, який незрозуміло звідки виліз, і, якщо чесно, ці почуття заглушають повністю почуття підтримки до мітингувальників. Хоча я абсолютно не виправдовую вчинок поліцейського і абсолютно переконана, що і він, і вся четвірка з його екіпажу, повинні сидіти", — розповіла вона.

За словами Лідії, протест потонув у пограбуваннях та погромах, тому зараз жителям хочеться одного – щоб свавілля жорстко зупинили і дали місту відновитися. Коли ж заворушення припиняться – прогнозувати поки складно.

"Рано чи пізно товари в магазинах закінчаться. Це гіркий жарт, але думаю, що все зійде на ні. Поліцейські сядуть. Більшість погромників залишаться на волі та будуть користуватися новими телевізорами і ходити в вкрадених брендових речах. На жаль, я доросла дівчинка і давно не вірю в торжество справедливості", — підсумувала наша співрозмовниця.

Лабутени на вулицях Сан-Франциско і погроми в Нью-Йорку: українці з США про заворушення - фото 3

"Лабутени валялися просто по всьому місту"

Як розповіла Христина Загребельна, яка переїхала в Сан-Франциско (штат Каліфорнія) рік тому, в її місті заворушення почалися в ніч на 31 травня. Тоді вандали порозбивали вітрини і повиносили всі товари з магазинів. В основному, постраждали найдорожчі бутіки, приміром, Swarovski, Gucci, Christian Louboutin. Але в довколишніх містах – Сан-Хосе і Окленді (останній – один з найбільш злочинних, за словами дівчини, у штаті й США) – під удар потрапляли і більш дрібні гравці, наприклад, Starbucks.

"Трощать, крадуть, лабутени валялися просто по всьому місту, — описує те, що відбувається, дівчина. — Кажуть, що це роблять немісцеві, але я не можу стверджувати, є різні версії. Більшість схиляються до того, що нічні погроми влаштовують приїжджі. А ось мирний протест, який бачила вдень, як здалося, проводили нормальні, адекватні люди з плакатами. Учасники, їх було близько 500 осіб, організованою юрбою пройшлися вулицями. За ними – поліцейські, ба більше, відразу за демонстрантами їхала машина, яка прибирали сміття".

Лабутени на вулицях Сан-Франциско і погроми в Нью-Йорку: українці з США про заворушення - фото 4

У місті введена комендантська година – з 20:00 до 5:00. До речі, кожен житель щодня отримує повідомлення з нагадуванням про це обмеження. І, ймовірно, це допомогло – у Сан-Франциско вночі було спокійно. Тоді як в Окленді, незважаючи на заборони, у вечірній час були сутички, затримали близько 100 людей. Тож магазини відкриватися поки не поспішають і посилено "забарикадувалися".

"Бізнесу дуже дісталося, хоча він і так був у збитках через карантин. Більш того, найдорожчі магазини заколотились ще перед карантином, та ось тільки стали розколочуватися – як тут таке. Про відкриття, яке повинно було бути незабаром, тепер мова не йде", — каже наша співрозмовниця.

Христина виходить на вулицю кожен день, оскільки проживає в спальному районі і впевнена, що її безпеці нічого не загрожує – весь жах відбувається в центрі.

"Люди також гуляють, всі парки переповнені, хоча триває карантин і навіть салони краси у нас ще не відкрили. Людей дуже багато, адже тут дуже тепло, літо, вдома складно усидіти", — розповіла дівчина.

Лабутени на вулицях Сан-Франциско і погроми в Нью-Йорку: українці з США про заворушення - фото 5

При цьому, дівчина зізналася, що подібних подій побачити в Сан-Франциско не очікувала. За її словами, Каліфорнія – один з найбільш ліберальних штатів, де ніхто не засуджує за зовнішність, вік, орієнтацію чи расу.

"В Сан-Франциско люди досить привітні. Хоч у нас чимало бездомних, але у них є свій певний окреслений район, там вони можуть влаштувати беззаконня, тому всі знають, що туди краще не потикатися. Але якщо вони виходять в центр, то вони не бешкетують і навіть не жебракують. А на карантині у них взагалі є все – їм постачають не тільки їжу, а й метадон", — пояснила Христина.

Зауважимо, що заворушення не лякають дівчину, яка раніше мешкала в Харкові.

"Все пізнається в порівнянні. Напевно, психіка загартована після подій в Україні, зокрема, Харкові. Багато людей запитали мене: "Тобі не страшно?" Ні, не страшно, але незрозуміло", — розповіла Христина.


Як повідомляли "Коментарі" раніше, українська журналістка постраждала в ході протестів в США. Так, журналістці Христині Шевченко зламали пальці під час нападу в ході протестів в США.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення


Новини