Охорона Капітолію через загрозу нападів: кому вигідно розхитувати ситуацію

6 січня о Вашингтоні відбулися заворушення, які призвели до загибелі п'яти осіб

Поліція Капітолію попросила, щоб співробітники Національної гвардії продовжували забезпечувати безпеку Капітолію США ще протягом двох місяців через побоювання потенційного насильства.

Чи будуть хвилювання в США? Кому вигідно розхитувати ситуацію? З цими питаннями порталу "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

Доктор політичних наук Валентин Якушик пояснює: "Необхідність посилення охорони національною гвардією Капітолію (та й багатьох інших будівель федеральних властей США) в даний час, як і напередодні вступу на посаду (інавгурації) президента Джозефа Байдена, пов'язана зі зміною типу політичного режиму в США в внаслідок специфічного функціонування в кінці 2020 року - початку 2021 року процедур проведення виборів, оскарження та офіційного закріплення їх результатів. До цього в США існувала по суті консенсуальная (яка прагне до пошуку спільної згоди) демократія при видимості (часом гострого) протистояння двох провідних політичних партій. Але, врешті-решт, всі основні політичні і соціально-економічні сили давали згоду на політичне правління тих, хто здобував перемогу на виборах або за ким така перемога офіційно визнавалася в результаті додаткових судових і адміністративних процедур. Тепер же значна частина суспільства США (не менше однієї третини) ставить під сумнів не тільки результати президентських виборів 2020 року, але і справедливість і чесність використовувалися процедур проведення виборів, підрахунку голосів та закріплення результатів виборів ".

За словами Валентина Якушика, легітимність вищих політичних властей США серйозно ослаблена.

"Вони не можуть в повній мірі відчувати себе в безпеці і їм в передчутті протестів доводиться спиратися не стільки на" м'яку силу "традиційної демократії, ідей національної єдності і пошуку консенсусу, скільки на жорсткі механізми загрози і реального застосування легального насильства. Дії та запити поліції Капітолію в зв'язку з цим виправдані й логічні, їй потрібні гарантії того, що така "жорстка сила" є в достатній і навіть надмірному обсязі ", - підкреслює експерт.

Він зазначає, що нині основні загрози інституційної стабільності в США виходять не тільки і навіть не стільки від "розгніваних" прихильників Дональда Трампа.

"Адже вони зараз в значній мірі деморалізовані і дезорієнтовані внаслідок нищівної поразки, викликаного надзвичайно вдалим для керівництва Республіканської партії дивним, відчайдушним і безвідповідальним штурмом "радикальними республіканцями" Капітолію 6 січня 2021 року. На даному етапі основною силою "американського бунту", "безглуздого і нещадного", скоріше є не окремі групи "безбашенних" авантюристів-республіканців, а радикали з числа їхніх супротивників - анархісти, неотроцькісти, крайнє крило BLM і подібні до них ", - каже Валентин Якушик.

Ексцеси, мабуть, неминучі, вважає експерт. І влада США повинні бути готові протистояти їм.

"Адже багато" демократичні ультрарадикали","революціонери-антітрампісти "незадоволені тим, що в силу загальної логіки функціонування державних механізмів великої держави новий президент об'єктивно змушений проводити в життя багато важливих компоненти політики свого опонента - попереднього президента США. Це абсолютно не влаштовує радикалів, крушивших колишній режим і не збираються зупинятися "на півдорозі" і задовольнятися малим, - пояснює Валентин Якушик. - Крім того, аж ніяк не виключені спроби "розхитати" Джозефа Байдена і з боку його "заклятих друзів", які робили ставку на нього лише як на компромісну перехідну фігуру з тим, щоб незабаром на перший план вийшла інша, менш передбачувана в своїх діях і менш збалансована політична фігура з дуумвірату лідерів виконавчої влади ".

За словами політолога-міжнародника Дениса Пілаша, для США вуличне насильство, в тому числі заворушення, влаштовані ультраправими прихильниками різноманітних теорій змови, окриленими президентством Дональда Трампа - не новина. І штурм Капітолію 6 січня 2021 - не перший випадок, коли правоохоронні органи продемонстрували нездатність (або небажання) запобігти силову конфронтацію, яка призвела до загибелі людей.

"Так, в 2017 в Шарлотсвілл під час протестів" Об'єднаних правих "загинула антифашистська контрдемонстрантка Хізер Хейєр. Однак тоді Дональд Трамп ухилився від покладання відповідальності на учасників заходу, що включали відкритих расистів і неонацистів, - зазначає Денис Пілаш. - Втім, сумнівно, щоб зараз існувала серйозна небезпека, що органи влади у Вашингтоні піддадуться організованим атакам".

Продовження присутності Нацгвардії на Капітолії - швидше перестраховка після провального досвіду на початку року, вважає експерт.

"З моменту останніх президентських виборів конспірологічний рух QAnon називало все нові і нові дати, коли Трамп повинен" явити світові свою перемогу "і розправитися з опонентами. Чергова дата "справжньою інавгурації Трампа" була "призначена" прихильниками цієї течії на 4 березня - і знову нічого не сталося. У цей день не сталося і масової мобілізації тих, хто довіряє цим чуткам, що підтверджує малоймовірність подібних хвилювань тут і зараз, - підкреслює Денис Пілаш. - Однак розколи всередині американського суспільства нікуди не поділися. Тому не виключено, що накопичилися соціальні проблеми, з якими адміністрація Байдена навряд чи зможе впоратися, виллються в чергові протести і вуличні протистояння, а поляризація як фрустрованих виборців республіканців, так і протилежного політичного флангу, чекає більш радикальних рішень, ніж здатні запропонувати демократи, буде тільки наростати".

Нагадаємо, скандальний експрезидент США Дональд Трамп під час виступу у Флориді заявив, що може взяти участь в наступних виборах президента Америки.