Перша офіційна зустріч США і Талібану: про що говорили дипломати

Вищі представники талібів підтримали пропозиції Держдепу

Речники Державного департаменту США інформували про подробиці зустрічі високопосадовців країни з послами Ісламського Емірату Афганістан 9-10 жовтня 2021 р.

Перші офіційні переговори між урядами двох країн відбулись у місті Доха у Катарі. Загалом речники США їх характеризують як відверті і професійні й наголошують, що талібів будуть оцінювати не за словами, а за діями.

Держдеп зосередився на питанні безпеки. Громадяни США, інші іноземці та афганські партнери повинні бути забезпечені можливістю безпечно покинути межі Афганістану. Наступне актуальне питання: долучення афганських дівчат та жінок до усіх аспектів діяльності суспільства.

Сухаїл Шахін, посол Афганістану у ООН, задоволений зустріччю. Ісламський емірат вважає ретельне виконання Дохінських угод найкращим рішенням проблем, так як у них анонсується гуманітарна допомога США, а питання політичні розглядатимуться окремо.

Забіхулла Моджахед, прес-секретар "Талібану", сказав журналістам, що дискусія з американцями була досить детальна. Гуманітарні питання ще не розв'язані до кінця і співпраця триватиме.

Представник Державного департаменту, спілкуючись з пресою, акцентував, що зустріч – не ознака політичного визнання. Це продовження захисту прагматичних інтересів США у життєво важливих національних питаннях. Легітимність таліби повинні довести своїми діями.

З кінця серпня, коли "Талібан" заволодів Афганістаном, у країні відчуваються проблеми у галузі охорони здоров'я та у постачанні продовольства, регулярно з'являється інформація про вбивства шиїтів, обмеження прав жінок, покарання без суду на вулицях міст.

Про нове протистояння США та Росії щодо "Талібану" видання "Коментарі" писало раніше.