Попереду дуже складні дебати. Маркарова спрогнозувала, коли Сенат схвалить допомогу Україні

Сент США 7 лютого може схвалити законопроєкт з додатковою допомогою Україні, проте цьому процесу будуть передувати запеклі дебати, повідомила у Фейсбуці посол України в США Оксана Маркарова, пишуть «Коментарі»

Оксана Маркарова повідомила, що 4 лютого Комітет з асигнувань Сенату США оприлюднив текст законопроекту про пакет міжнародної допомоги США, зокрема й для України, та міграційну реформу, який є умовою підтримки республіканцями міжнародної допомоги США.

Як відзначила посол, оприлюднення законопроєкту робить можливим анонсоване напередодні лідером демократів у Сенаті Чаком Шумером голосування 5 лютого за припинення дебатів по законодавчому інструменту (legislative vehicle) для пакету міжнародної допомоги та міграційної реформи, а 7 лютого – голосування вже за сам пакет.

Водночас, Маркарова впевнена, що попереду слід очікувати дні дуже складних та дуже публічних дебатів. Проте, за її словами, вони не будуть відбуватися навколо допомоги України, а стосуватимуться міграційної політики США.

Окрім того, посол розповіла, що опублікований законопроєкт передбачає асигнування у розмірі 60 млрд. доларів в частині допомоги Україні. З цієї суми на оборонні видатки передбачено 50,43 млрд доларів, з яких 48.4 млрд доларів пропонується виділити Міністерству оборони США на подальшу підтримку України в її боротьбі з Росією до 31 грудня 2024 року включно.

Так, за інформацією Маркарової 19,85 млрд. дол. передбачено на поповнення американських військових озброєнь і техніки, наданих Україні із запасів Міністерства оборони США. Ще 13,8 млрд дол. – на переозброєння України через закупівлю зброї та боєприпасів у оборонно-промислової бази США.

Також, каже Маркарова, 14,8 млрд дол. передбачено на військову підготовку, обмін розвідданими, посилення присутності в зоні відповідальності Європейського командування та інші заходи підтримки. Ще 8 млн дол. підуть для продовження нагляду за допомогою Україні з боку США.

Крім того, 1,6 млрд дол. передбачається для зовнішнього військового фінансування (FMF) з метою задоволення потреб України та інших регіональних партнерів у протиповітряній обороні, артилерії, морській безпеці, технічному обслуговуванні та підтримці.

За інформацію Маркарової, ще 300 млн дол. Будуть виділені на допомогу у захисті кордонів та просуванні верховенства права; 100 млн дол. – на підтримку програм з розмінування, боротьби з тероризмом; 9,654 млрд дол. – на економічну, фінансову, цивільну та ядерну безпеку.

Однак, підкреслила посол, законопроєктом передбачено заборону на відшкодування пенсій за рахунок прямої бюджетної підтримки США.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що Сенат США погодивзаконопроєкт про допомогу Україні: які шанси, що він буде проголосований.