Головна Новини Світ США Сенат США погодив законопроєкт про допомогу Україні: які шанси, що він буде проголосований
commentss НОВИНИ Всі новини

Сенат США погодив законопроєкт про допомогу Україні: які шанси, що він буде проголосований

Якщо текст законопроєкту опубліковано, Сенат готовий його підтримати, після чого м'яч опиниться на полі Палати представників

5 лютого 2024, 12:30 comments3376
Поділіться публікацією:

Сенат США (верхня палата парламенту) представив двопартійний законопроєкт про виділення додаткового фінансування (118,28 млрд дол), який об'єднує захист кордонів, а також допомогу Україні (60 млрд) та Ізраїлю (14,1 млрд). Голосування у Сенаті намічено на 7 лютого. Президент Джо Байден закликав Палату представників (нижня палата) якнайшвидше ухвалити цей законопроєкт. Проте спікер Палати представників, республіканець-трампіст Майк Джонсон вже обіцяє "поховати" цю ініціативу. Які перспективи ухвалення такого важливого для України законопроєкту? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Сенат США погодив законопроєкт про допомогу Україні: які шанси, що він буде проголосований

Сенат США. Фото: з відкритих джерел

Все залежатиме від спікера Джонсона

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко констатує, що епопея з виділенням допомоги Україні від США продовжується. Ще один крок – публікація компромісного пакету, який спробують цього тижня проголосувати у Сенаті.

"Цікаво, що в даному варіанті прямі надходження до українського бюджету скорочені з 11,8 млрд дол. до 7,9 млрд. Очевидно, це стало результатом дебатів між республіканцями та демократами. При цьому загальна сума залишилася практично тією ж, що спочатку пропонував Білий дім – 60 млрд доларів", – зазначає експерт.

Він припускає, що, якщо текст законопроєкту опубліковано, Сенат готовий його підтримати. Після чого м'яч опиниться на полі Палати представників. Де все залежатиме від спікера Джонсона, який може винести, так і не винести цей проєкт на голосування.

"Якщо винесе, то є шанси, що проголосують позитивно. Якщо Джонсон продовжить грати в поділ пакетів, це стане порушенням компромісних домовленостей між демократами і республіканцями. Джонсон може продовжити протидіяти цьому компромісу, перебуваючи під впливом Трампа. Побоюючись колег-трампістів, які можуть ініціювати відставку Джонсона, як сталося з його попередником. З іншого боку, якщо нинішній спікер Палати представників і далі ставитиме палиці в колеса такому важливому законопроєкту, а Трамп не отримає повного контролю над Республіканською партією, політична доля Джонсона виявиться незавидною. Плюс – жоден законопроєкт, який він намагатиметься провести через Палату представників, не матиме шансів на проходження через Сенат, де більшість у демократів. З усіма витікаючими... Фактично зараз Джонсон опинився на розтяжці", – резюмує Ігор Петренко.

Щодо України, ми, за словами експерта, доклали максимум політико-дипломатичних зусиль (і МЗС, і глава держави, і його Офіс), лобіюючи ухвалення такого важливого для нас (і не тільки нас) законопроєкту. Були візити до США, телефонні розмови, контакти на різних рівнях.

"Радує і лідерська позиція Білого дому в цьому питанні, – зазначає Ігор Петренко. – Отже – сподіватимемося на краще".

Перед виборами республіканцям важливо заробити додаткові бали

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко закликає пам'ятати, що цей рік для США є виборчим. І є теми, які є важливими для того ж республіканського електорату. Як показують опитування – лідирує серед таких проблема незаконної міграції, внаслідок чого мільйони людей з інших країн (насамперед – з боку Мексики) приїжджають до США, відбираючи, зокрема, місцеві робочі місця.

"Перед виборами республіканцям важливо продемонструвати свою перемогу у цьому плані. Звідси – торги із демократами. І одним із предметів такого торгу є зовнішня політика Адміністрації Байдена, включаючи допомогу Україні. Це не означає, що республіканці налаштовані проти нашої країни. Просто йде політичний торг", – пояснює політтехнолог.

З Ізраїлем, допомогу якому Джонсон намагається провести окремим законопроєктом, залишивши Україну за бортом (на що в Білому домі вже попередили, що не підтримуватимуть такий варіант), ситуація дещо інша, зазначає вона. І тому що Ізраїль є одним з основних союзників США поза НАТО. І тому, що активно займається просуванням своїх інтересів у Штатах вже 75 років.

"Водночас Ізраїль здатний самостійно вести війну з ХАМАС, навіть за відсутності нового пакета допомоги від Штатів. Україні ж протистоять не іранські проксі у вигляді ХАМАСу та Хезболли, а країна-терорист. Причому найбільша у світі. І, звичайно, для нас американська підтримка мало не життєво потрібна", – наголосила Катерина Одарченко.

Але, наголошує вона, не варто трактувати дискусії у Конгресі як відсутність підтримки України серед республіканців.

"Вони самі пояснюють, що бачать надання нам військової допомоги інакше, ніж демократи. Паралельно бажаючи вирішити питання щодо зміцнення кордону з Мексикою, – розповідає експерт. – Я впевнена, що питання надання макрофінансової допомоги Україні буде в даному випадку вирішене американським парламентом позитивно. Але в майбутньому ми маємо ризик втратити пряму допомогу до нашого бюджету. Військова ж підтримка не припиниться. Тим більше, що війна явно перейшла на довгострокову стадію".

Добре, що такі законопроєкти з'являються в принципі

Політичний експерт Сергій Таран поділився таким коментарем:

"Новий законопроєкт, оприлюднений Сенатом, має менше ніж 50% шансів бути підтриманим у Палаті представників. Адже республіканська більшість у нижній палаті просуває ідею про поділ допомоги Ізраїлю та Україні. Безумовно, поданий Сенатом законопроєкт є частиною домовленостей між республіканцями та демократами. У переговорах різні сторони висувають різні пропозиції. І зараз ми бачимо чергову. Певно, не останню".

Але поки не прозвучить чітка заява від республіканської більшості в Палаті представників і демократів, що є готовність підтримати один законопроєкт, ми не отримаємо впевненості, що його проголосують, вважає експерт.

Отже, констатує він, шанси, що підтримають саме цей варіант – поки що менше половини.

"Але добре, що такі законопроєкти, в принципі, з'являються, – зазначає Сергій Таран. – Це демонструє, що і Білий дім, і раціонально мислячі парламентарі розуміють – документ, що включає підтримку України, слід приймати якнайшвидше".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому питання із виділенням допомоги від США знову відкладається: що може зробити Україна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини