Спроба врятувати ядерну угоду: Росія та США стверджують, що координують Віденські переговори

Виникає стурбованість на тлі повільних темпів виконання програми

Вищі офіційні особи США та Росії з питань Ірану зустрілися у Відні для переговорів. Таку заяву зробив у середу, 29 грудня, представник Росії, і делегати з обох сторін заявили, що Москва і Вашингтон координують зусилля, щоб врятувати ядерну угоду з Іраном 2015 року. Про це повідомляє Reuters.

Михайло Ульянов, представник Росії з переговорів щодо ядерної угоди, написав у Twitter, що він двічі зустрічався в середу, 29 грудня, зі спеціальним представником США в Ірані Робертом Меллі, опублікувавши фотографії себе та американського дипломата, які сидять навпроти довгого столу.

У Держдепі на запитання про зустріч відповіли, що не обговорюють деталі дипломатичних розмов.

"Тісні консультації та координація між російською та американською делегаціями в ході переговорів у Відні є важливою передумовою для прогресу на шляху відновлення СВПД. Ми підтримуємо інтенсивний і, я вважаю, корисний діалог у ході Віденських переговорів про конкретні шляхи та засоби відновлення JCPOA", – написав Ульянов, посилаючись на Спільний комплексний план дій щодо ядерної угоди.

Крім того, держсекретар США Ентоні Блінкен провів телефонну розмову зі своїми французькими, німецькими та британськими колегами, і серед тем обговорення були ядерні переговори з Іраном, повідомив Держдепартамент.

"Секретар і його колеги також обговорили спільну стурбованість щодо темпів розвитку ядерної програми Ірану, оскільки часу не вистачає для повернення Тегерану до СВПД", - сказав речник департаменту Нед Прайс у заяві щодо дзвінка.

JCPOA 2015 року скасував санкції проти Тегерана в обмін на обмеження його атомної діяльності, але Дональд Трамп вивів Вашингтон з угоди в 2018 році, через рік після того, як він став президентом США. Пізніше Іран порушив багато ядерних обмежень угоди і продовжував виходити за їх межі.

Останній раунд непрямих переговорів між Іраном і Сполученими Штатами відновився в понеділок, 27 грудня, у Відні, і Тегеран зосередився на тому, щоб знову скасувати санкції США, незважаючи на незначний прогрес у стримуванні атомної діяльності Ірану.

Президент США Джо Байден і президент Росії Володимир Путін, ймовірно, обговорять ядерні переговори з Іраном у четвер, 30 грудня, сказав високопоставлений чиновник адміністрації Байдена, оскільки вони мають провести віртуальну зустріч.

"Я вірю, що вони (Байден і Путін), швидше за все, завтра знову обговорять це (Іран), з огляду на те, що зараз у Відні тривають переговори, а США, наші європейські партнери, та росіяни досить тісно координували у Відні", – сказав американський чиновник.

Іран відмовляється від прямих зустрічей з офіційними особами США, а це означає, що інші сторони угоди, окрім Сполучених Штатів та Ірану, - Росія, Китай, Франція, Великобританія, Німеччина та Європейський Союз - повинні курсувати між двома сторонами.

У четвер, 30 грудня, Вашингтон висловив застереження щодо оптимістичних коментарів Ірану та Росії щодо переговорів у Відні, заявивши, що говорити про те, чи повернувся Тегеран до переговорів із конструктивним підходом, зарано.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Іран та Росія озвучили оптимістичні сподівання щодо переговорів стосовно порятунку ядерної угоди 2015 року.