Головна Новини Світ Росія Ядерні переговори у Відні: Іран та Росія налаштовані оптимістично щодо відновлення угоди
commentss НОВИНИ Всі новини

Ядерні переговори у Відні: Іран та Росія налаштовані оптимістично щодо відновлення угоди

Іран поки що зосереджений лише на скасуванні санкцій, що стримують його атомну діяльність

28 грудня 2021, 17:42
Поділіться публікацією:

Іран та Росія у вівторок, 28 грудня, озвучили оптимістичні сподівання щодо переговорів стосовно порятунку ядерної угоди 2015 року. Про це повідомляє Reuters.

Ядерні переговори у Відні: Іран та Росія налаштовані оптимістично щодо відновлення угоди

Заступник генерального секретаря Європейської служби зовнішніх дій (ЄСЗД) Енріке Мора та головний переговорник Ірану з ядерних питань Алі Багері Кані - Reuters

Іран і Сполучені Штати відновили непрямі переговори у Відні в понеділок, 27 грудня, при цьому Тегеран зосередився на одній стороні початкової угоди — скасуванні санкцій, незважаючи на те, що критики вважають незначним прогресом у стримуванні іранської атомної діяльності. 

"Віденські переговори йдуть у хорошому напрямку... Ми віримо, що якщо інші сторони продовжать раунд переговорів, який розпочався добросовісно, ​​досягнення угоди для всіх сторін можливе", – сказав журналістам міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амірабдоллахіан. 

Сьомий раунд переговорів завершився 11 днів тому після додавання нових вимог Ірану до робочого тексту.

Представник Росії Михайло Ульянов заявив у Twitter: "Ми спостерігаємо безперечний прогрес... Зняття санкцій активно обговорюється в неформальній обстановці".

Західні держави заявили, що переговори не досягли помітного прогресу, оскільки вони відновилися вперше після обрання президента Ірану Ебрагіма Раїсі в червні. Країни сказали, що до того, як угода 2015 року стане безглуздою, у переговорників залишилися "тижні, а не місяці".

Від цієї угоди, яка зняла санкції проти Тегерана в обмін на обмеження його атомної діяльності, залишилося небагато. Тодішній президент Дональд Трамп вивів Вашингтон з неї в 2018 році, знову ввівши санкції США, а пізніше Іран порушив багато ядерних обмежень відповідно до угоди.

Іран відмовляється від прямих зустрічей з представниками США, а це означає, що інші сторони угоди — Росія, Китай, Франція, Великобританія, Німеччина та Європейський Союз — повинні підтримувати переговори з обома сторонами.

Сполучені Штати неодноразово висловлювали розчарування таким форматом, заявляючи, що це сповільнює процес, а західні чиновники все ще підозрюють, що Іран просто грає з часом.

Окремо у вівторок, 28 грудня, іранські ЗМІ повідомили, що Раїсі планує відвідати Росію на початку 2022 року на запрошення президента Володимира Путіна.

Як повідомляли раніще "Коментарі", Ірану висунули ультиматум щодо компенсацій через збиток літака МАУ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини