Головна Новини Світ США США готові надати Україні кредит на десятки мільярдів доларів, але Вашингтон виставив ЄС умову
commentss НОВИНИ Всі новини

США готові надати Україні кредит на десятки мільярдів доларів, але Вашингтон виставив ЄС умову

Україна може отримати кредит на 50 млрд. доларів

5 червня 2024, 14:05
Поділіться публікацією:

США готові надати Україні кредит у розмірі 50 млрд. доларів, який буде погашено за рахунок прибутку від заморожених російських активів, якщо ЄС зможе безстроково продовжити санкції проти Росії. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише "Financial Times".

США готові надати Україні кредит на десятки мільярдів доларів, але Вашингтон виставив ЄС умову

Допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

Пропозиція США викладена у документі ЄС для обговорення, з яким ознайомилося видання.

Згідно з документом, США вимагають від ЄС продовжити до закінчення війни санкції проти російських держактивів, які автоматично скасовуються кожні півроку за відсутності одноголосного рішення.

Однак будь-яка подібна зміна режиму Євросоюзу вимагатиме схвалення лідерів, включаючи прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який ревно охороняє своє постійне право вето на рішення про санкції.

Вашингтон наполягає на досягненні угоди напередодні саміту лідерів країн "Великої сімки", що відбудеться в Італії наступного тижня. Механізм фінансування за рахунок прибутку від заморожених активів стане центральним елементом підтримки України.

Як основний варіант розглядається план США щодо надання Україні кредиту, можливо, в тандемі з іншими державами G7, що приблизно відповідає гаданому "прибутку" від сотень мільярдів доларів заморожених активів Росії, що зберігаються на Заході. На думку дипломатів, це може залучити до 50 мільярдів доларів.

Точні деталі кредиту – у тому числі термін погашення, відсоткову ставку, чи буде він наданий безпосередньо чи через посередника, такого як Світовий банк, – ще не визначено.

Але Вашингтон розглядає будь-який такий кредит як "обумовлений" тим, що ЄС виділить прибуток від активів для виплат і гарантує, що "активи російських центральних банків, що зберігаються в ЄС, залишаться знерухомленими доти, доки Росія не погодиться заплатити за шкоду, завдану Україні"

Читайте також на порталі "Коментарі" — в Україні погіршилася економічна ситуація: соціологи з'ясували, кого звинувачують українці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини