США виводять війська з Іраку: з'явилися нові важливі деталі

Іракський прем'єр ініціював старт першого раунду двостороннього діалогу між Іраком і США про завершення місії коаліції в Іраку

Американська армія в Іраку перебувала тривалий період, але зараз представники США та Іраку почали офіційні переговори про згортання очолюваної США військової коаліції.

Про це інформує "Голос Америки". Як стверджує медіа, іракський прем'єр-міністр Мохаммед Шіа' Саббар ас-Судані виступив з ініціативою про "початок першого раунду двостороннього діалогу між Іраком і Сполученими Штатами Америки про завершення місії коаліції в Іраку". Деталі зустрічі посадовець не називає.

"Голос Америки" також зазначає, що початок переговорів, про які обидві країни повідомили в четвер, 25 січня, ставсь на фоні регулярних атак по американській армії на території Іраку і Сирії безпілотниками зі сторони підтримуваних Іраном ополченців.

Америка зберігає присутність в Іраку з 2003 року. У 2011 році американська армія залишила країну, але за три роки повернулася, щоб надати допомогу представникам місцевої влади в боротьбі з "Ісламською державою". Від того часу в Іраці перебуває майже 2 500 американських військовослужбовців.

У 2020 році, коли екстремістські угруповання втратили право контролю над територією країни, в Багдаді неодноразово звертались до Вашингтону, наполягаючи вивести армію. Активізувалось це після того, як розпочалась війна між Ізраїлем і сектором Гази.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Байден заявив, що готовий закрити кордон США. Президент США Джо Байден заявив, що готовий закрити південний кордон у разі кризи з мігрантами. Він закликав законодавців ухвалити відповідний законопроєкт.


Президент США зазначив, що два місяці тому він доручив своїй команді розпочати переговори у Сенаті, щоб вирішити питання захисту кордону.