Турбота про "безпеку персоналу": США переносять посольство з Києва до Львова

США переносять посольство України з Києва до Львова на тлі зростання напруги з Росією

Сполучені Штати переносять своє посольство в Україні зі столиці Києва до західного міста Львова, заявив у понеділок, 15 лютого, держсекретар Ентоні Блінкен, посилаючись на "різке прискорення нарощування російських сил". Про це повідомляє Reuters.

Цей крок зроблений після того, як американські офіційні особи попередили, що Москва продовжує накопичувати понад 100 000 військових біля кордону Росії з Україною та в сусідній Білорусі, і в будь-який момент може здійснити нищівний напад, у тому числі на Київ. Москва відкидає звинувачення Заходу в плануванні вторгнення.

"Вторгнення в Україну може спричинити масове насильство, масові руйнування, а загибель людей не стане дискримінацією між американцями, українцями або іншими", - сказав на брифінгу речник Держдепартаменту Нед Прайс.

У своїй заяві Блінкен зазначив, що рішення про перенесення діяльності посольства до Львова – приблизно за 80 км від західного кордону України з Польщею – було прийняте через турботу про безпеку персоналу.

Більшості співробітників посольства вже наказано виїхати з України, а громадянам США рекомендовано покинути країну комерційним шляхом.

Блінкен сказав, що перенесення операцій посольства "ніяким чином" не підриває підтримку США "суверенітету та територіальної цілісності" України, і що американські дипломати "залишатимуться" з українським урядом.

За його словами, Сполучені Штати продовжують тиснути на Москву щодо дипломатичного рішення.

Прайс, однак, сказав журналістам, що "нам незрозуміло, чи зацікавлена ​​Росія... дотримуватися дипломатичного курсу". За його словами, Вашингтон взяв до уваги коментарі міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова на телевізійній зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним про те, що Москва наполягатиме на дипломатичних зусиллях, щоб отримати гарантії безпеки від Заходу.

"Ми не прийняли до уваги жодних ознак деескалації" з боку російських військ, продовжив Прайс. За його словами, переміщення посольства базувалося на оцінці того, що "ми бачимо на місцях на власні очі, що є триваючим і неспровокованим нарощуванням Росії".

"Це чітка ймовірність, можливо, більш реальна, ніж будь-коли раніше, що Росія може вирішити продовжити військові дії", - сказав Прайс.

Головний дипломат США в Україні, тимчасовий повірений у справах Крістіна Квін, працюватиме зі Львова, а місію США в Києві охоронятиме поліція Національної гвардії України.

Як повідомляли раніше "Коментарі", останні дані, які має американська розвідка, свідчать про те, що в Кремлі ще не ухвалили остаточного рішення щодо вторгнення російських військ в Україну.