У Байдена називають "потужною" декларацію G20, яка розчарувала Україну

У Білому домі перерахували сильні сторони декларації G20

У Білому домі вважають за сильний текст підсумкової декларації саміту G20, незважаючи на те, що вона викликала розчарування. У підсумковій декларації так і не прозвучало прямого засудження російської агресії проти України. Як повідомляє портал "Коментарі", позитивні сторони підсумкової декларації на брифінгу озвучив радник президента США з питань нацбезпеки Джейк Салліван.

Радник Байдена заявив, що у підсумковому комюніке G20 є головні чотири пункти, які є важливими для України. Він перерахував чотири ключові принципи декларації щодо України: першочергове значення територіальної цілісності та суверенітету; заяву про те, що абсолютно неприйнятною для будь-якої країни є застосування сили для порушення територіальної цілісності іншої країни; напади на зернову інфраструктуру чи цивільну інфраструктуру мають бути повністю заборонені; загроза чи застосування ядерної зброї у такому конфлікті має бути неприпустимим.

"Ці чотири пункти, які з'явилися в комюніке G20, є потужними і, я б сказав, певним чином не нейтральними заявами в цьому контексті, тому що всі ці чотири пункти справді кажуть Росії: "Те, що ви робите, є неприйнятним", – підкреслив Салліван.

Міністерство закордонних справ України розкритикувало комюніке G20, охарактеризувавши документ як такий, де "нічим пишатися" щодо відносно агресії Росії проти України.

Читайте також на порталі "Коментарі" - хто та проти кого зіграв на саміті G20 – які підсумки для України.