У Конгресі США готують багатомільярдний пакет допомоги Україні: про яку суму йдеться

За інформацією WSJ, у Конгресі США готують пакет допомоги Україні на 50-100 млрд доларів

Сенатори США, як від Республіканської, так і Демократичної партій, мають намір найближчими тижнями прийняти річний пакет допомоги Україні розміром від 50 до 100 млрд доларів. Як передає портал "Коментарі", про це пише The Wall Street Journal.

Сенатори від обох партій висловили думку, що правильніше виділити більше допомоги в одному великому пакеті, ніж кількох менших. Це, по-перше, "надасть Україні почуття впевненості", а по-друге, це буде краще "з політичної точки зору".

Такий пакет можуть ухвалити в період між 16 жовтня, коли Сенат повернеться з канікул, і 17 листопада - датою закінчення поточного законопроекту про тимчасові витрати.

Сенатори висловили обмежений оптимізм щодо прийняття пакету. Щодо його розміру досі точаться дискусії. Так, сенатор-республіканець Ліндсей Грем запропонував виділити 60-70 млрд доларів, тоді як сенатор-демократ Річард Блюменталь висловив думку, що цифра має бути ближчою до 100 млрд доларів. Проте останній заявив, що готовий піти на компромісне рішення, аби республіканці дали свою згоду на затвердження пакету допомоги Києву.

Читайте також на порталі "Коментарі" - незважаючи на проблеми з наданням допомоги Україні через республіканські інтриги в Конгресі, що вже призвело до звільнення спікера Палати представників Кевіна Маккарті, місце якого не проти зайняти екс-президента Дональда Трампа, з'явилася обнадійлива інформація. Адміністрація президента Джо Байдена готує нову допомогу Україні, яку позиція Конгресу не зупинить. Про новий пакет, який становитиме близько 200 мільйонів доларів, мають намір оголосити наступного тижня на 16-му засіданні Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн"). Якими є очікування щодо подальшого надання допомоги України від США, Європи, інших представників демократичного світу? Чи справді, як сурмить російська пропаганда та її підспівувала – самопроголошений президент Білорусі Лукашенко – союзники, які обіцяли підтримку аж до перемоги, "кинули" Україну ? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.