У США цинічно відреагували на ініціативу Польщі збивати ракети РФ над Україною

Як заявив Кірбі, американці не хочуть воювати з РФ, а ініціатива Польщі може дати Путіну привід, що НАТО воює проти нього

Заступник прес-секретаря Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі заявив, що збиття Польщею російських ракет над територією України може дати президенту Росії Володимиру Путіну підстави стверджувати, що війну спровокувало НАТО, повідомляє Polskie Radio.

Кірбі підкреслив, що нинішня ескалація війни не є корисною ані для Києва, ані для Варшави.

"Ніхто не хоче ескалації цієї війни. Ми хочемо шукати способи зробити Україну ефективною, але ми не хочемо ескалації. Це не було б добре для українців, це не було б добре для поляків, це не було б добре ні для кого", - заявив Кірбі.

Кірбі також зазначив, що громадяни США не бажають війни з Росією, і Америка не націлена на ескалацію конфлікту.

З його слів, польський уряд повинен самостійно встановити свої процедури самооборони й офіційно оголосити про них.

"Ми не хочемо давати Путіну аргументи, що війна була спровокована НАТО, що це війна між Росією і Заходом або Росією і Сполученими Штатами", - зазначив Кірбі.

Він зазначив, що оцінка того, чи було конкретне збиття літака ескалацією чи самообороною, залежить від конкретних обставин.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Україна та Польща підписали безпекову угоду, в якій є багато цікавих пунктів, зокрема, документ передбачає, що польське ППО може перехоплювати ракети і дрони у повітряному просторі України, випущених у напрямку Польщі. Проте у договорі є примітка, що детальний алгоритм буде розроблений після консультації поляків із країнами НАТО.

Втім, як вважає Віктор Таран, ця теза не більше ніж "дипломатичний реверанс" — політичне рішення ухвалене.