Головна Новини Світ Польща Рішення вже прийнято: коли почне діяти «безпекова парасолька» від Польщі
commentss НОВИНИ Всі новини

Рішення вже прийнято: коли почне діяти «безпекова парасолька» від Польщі

Польське ППО зможе збивати російські ракети і дрони

10 липня 2024, 11:16
Поділіться публікацією:

На фоні останніх трагічних подій в Україні не заслужено мало говорили про безпекову угоду між Україною та Польщею, відзначає військовий і політолог Віктор Таран. При цьому, за його словами, в ній є один дуже важливий пункт, який безпосередньо стосується нашої безпеки.

Рішення вже прийнято: коли почне діяти «безпекова парасолька» від Польщі

Польща і Україна

Як підкреслює експерт, документ передбачає, що польське ППО може перехоплювати ракети і дрони у повітряному просторі України, випущених у напрямку Польщі. Звісно, додає Таран, у договорі є примітка, що детальний алгоритм буде розроблений після консультації поляків із країнами НАТО.

"Але на мою думку ця теза не більше ніж "дипломатичний реверанс" — політичне рішення ухвалене. Наслідки цього рішення важко переоцінити", — заявив Таран.

По-перше, каже він, у разі якщо "безпекова парасолька" почне діяти — це дасть можливість "розвантажити" наше ППО на заході країни. По-друге, аналогічне рішення у перспективі може ухвалити і Румунія, а отже з’явиться додатковий захисти ще й півдня країни.

"Поляки продемонстрували, що незважаючи на розбіжності у минулому, вони чітко розуміють, що незалежна Польща не можлива без сильної України. І це їх геополітичний вибір. Тому дякуємо союзникам і очікуємо на сильні рішення у Вашингтоні", — підкреслив експерт.

При цьому Таран відзначив, що чекає на дві речі: дозвіл наносити ураження по аеродромах та чіткі дати, коли Україна може стати членом Альянсу. За його словами, саме довкола цих двох питань у тому числі точаться найбільші дискусії.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Україна та Польща підписали безпекову угоду, в якій є багато цікавих пунктів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини