Головна Статті Світ Європа Перемога Санду: наслідки президентських виборів в Молдові
commentss Cтатті Всі новини

Перемога Санду: наслідки президентських виборів в Молдові

«Коментарі» розбиралися в можливих наслідках перемоги Майї Санду на президентських виборах для внутрішньої і зовнішньої політики

16 листопада 2020, 23:31 comments1277
Поділіться публікацією:

У Молдові підбили підсумки другого туру президентських виборів. Колишній прем'єр-міністр, лідер партії "Дія і солідарність" і прихильник інтеграції в ЄС і НАТО Майя Санду обійшла на 15% голосів чинного президента Ігоря Додона, бажаного РФ. За неї проголосували майже 58% виборців. На такий результат голосування вплинув комплекс причин, а наслідки виборів можуть відбитися на відносинах Молдови з Україною, Росією і Заходом.

Перемога Санду: наслідки президентських виборів в Молдові

Майя Санду. Фото: gov.md

Причини тріумфу Санду

У порівнянні з результатами президентських виборів 2016 року, коли за Ігоря Додона в другому турі проголосували 52,11% виборців, цього рок він зазнав нищівної поразки з результатом 42,29% голосів. За Додона, який користується підтримкою "Партії Соціалістів Республіки Молдова", в основному голосували жителі сіл, а також переважна більшість населення автономного регіону Гагаузія, де сильні проросійські настрої, а на початку 90-х були сепаратистські настрої, спроби вийти зі складу Молдови.

Чашу терезів на бік Санду схилили представники молдавської діаспори. За кордоном проживають 800 тис. молдавських громадян, у яких є право голосу. За Санду проголосували 93% представників діаспори. Додон розраховував на підтримку понад 350 тис. молдавських громадян, які виїхали на заробітки в Росію, але на виборчі дільниці в російських містах з'явилися 5 тис. осіб.

Політолог Штефан Глигор допускав поразку Додона в другому турі, оскільки, на його думку, він не виконав свої обіцянки перед електоратом, симпатизує РФ, а його союзник прем'єр-міністр Іон Кіку не зміг впоратися з кризою, викликаною пандемією коронавірусу. Після перемоги на президентських виборах у 2016 році, Додону не вдалося розірвати угоду про асоціацію з ЄС, згорнути інтеграцію в НАТО і почати процедуру вступу до Євразійського економічного союзу, оскільки Молдова є парламентською республікою, а повноваження президента обмежені. Спроби Додона домогтися реінтеграції сепаратистського утворення Придністровська Молдавська Республіка (ПМР) до складу Молдови як регіону з особливим статусом не увінчалися успіхом. Президент ПМР Вадим Красносельський орієнтований на входження Придністров'я до складу РФ, а не повернення в правове поле Молдови.

З 2016 по 2019 року Молдовою правила орієнтована на інтеграцію в ЄС і НАТО коаліція "Демократичної партії Молдови", "Ліберальної партії" (до 2017 року), "Європейської народної партії Молдови" (з 2018 року), а уряд очолював прем'єр-міністр Павло Філіп. Союзна Додону "Партія Соціалістів Республіки Молдова" перебувала в опозиції. Парламент кілька разів усував Додона від обов'язків президента. Не всі прихильники Додона зрозуміли його альянс з опальним в США, ЄС та Росії лідером "Демократичної партії Молдови", олігархом Владом Плахотнюком, якого звинувачують в корупції і вплив на державну політику в інтересах свого бізнесу. За підсумками парламентських виборів 2019 року, соціалісти не отримали більшість в законодавчому органі і їм довелося сформувати коаліцію з демократами.

Відносно Влада Плахотнюка порушено кримінальну справу в Росії і його підозрюють в замаху на російського банкіра Германа Горбунцова. У січні 2020 року США ввели санкції проти олігарха і його сім'ї. У травні 2020 року Додон виявився в епіцентрі політичного скандалу, коли в мережі з'явилося відеозапис його зустрічі з Плахотнюком, який тримав в руці поліетиленовий пакет. Громадськість зробила висновки, що президент попався на підкупі. Санду зробила боротьбу з корупцією і судову реформу одним із ключових пріоритетів своєї передвиборної кампанії.

У своїй виборчій кампанії Додон наголошував на соціальних питаннях, але пандемія коронавірусу і карантин привели до плачевних наслідків для молдавської економіки. Економіст Адріан Лупушор прогнозує, що збитки від COVID-19 для економіки Молдови складуть 2 млрд євро при тому, що уряд не включив антикризові заходи в бюджетно-фіскальну політику на 2021 рік, у нього немає заходів щодо компенсації втрат.

Закриття кордонів на карантин залишило без роботи молдавських трудових мігрантів, грошові перекази забезпечували 16% ВВП республіки. У 2019 році грошові перекази склали 1,2 млрд доларів і під впливом пандемії коронавірусу вони скоротяться до 27%. Навіть скандал навколо розкрадання з молдавських банків 1 млрд доларів у 2014 році, в якому опинилися замішаний колишній соратник Санду по "Ліберал-демократичній партії Молдови" колишній прем'єр-міністр Влад Філат виглядає якось дрібнувато на тлі цих проблем.

Ігоря Додона підтримав президент РФ Володимир Путін, який висловив надію на те, що молдавський народ оцінить зусилля президента з вибудовування відносин з Росією, заявив, що виноробство інші галузі економіки Молдови зав'язані на російський ринок, що насправді не так.

За інформацією аналітика Ілля Барабанова, в останні роки Молдова переорієнтувала експорт вина в Китай після серії торгових воєн з РФ. Основними торгово-економічним партнером Молдови є країни Євросоюзу, в тому числі Румунія, Італія, Німеччина, а не Росія. Майї Санду вдалося розвіяти стереотипи російської пропаганди про те, що вона зробить замах на права російськомовного населення. Політик обіцяла не закривати школи з викладанням російською мовою і не забороняти святкування Дня Перемоги 9 травня.

Перезавантаження парламенту

У планах Майї Санду на посаді президента ініціювати проведення дострокових парламентських виборів, щоб домогтися зміни розстановки сил у парламенті. Президент Молдови має право розпустити парламент. На поточний момент, партія "Дія і солідарність" знаходиться в опозиції та не має достатньо місць для формування більшості. Якщо в парламенті продовжать домінувати соратники Плахотнюка і Додона, то вона не зможе впливати на політичний порядок в республіці.

Одним з партнерів Санду по коаліції могла б стати "Наша партія" мера міста Бєльці Ренато Усатого. Він брав участь в першому турі президентських виборів і набрав 16% голосів. Попри свої симпатії до Москви, закликав своїх виборців голосувати за Санду в другому турі, а не за Додона. Ренато Усатого підтримують молдавани, які розчарувалися в Додоні. Партнером Санду по блоку АКУМ є муніципальний радник Кишинева Андрій Нестасе. Втім, у неї з ним були розбіжності цього літа. Нестасе хотів, щоб Санду поступилася йому можливістю балотуватися від блоку АКУМ на пост президента. На президентських виборах 2016 року його програла Додону.

Геополітичні наслідки

На відміну від Додона, який дотримувався балансу у відносинах із Заходом і Росією, з перекосом в бік останньої, Санду вважає США стратегічним партнером Молдови. Новообраний президент підтримує зміцнення боєздатності збройних сил Молдови шляхом співпраці з НАТО. Вона не зводить відносини з РФ як пріоритет і бачить майбутнє країни в складі ЄС. Захід бачить в Санду свою людину. Вона закінчила Школу управління ім. Джона Ф. Кеннеді в Гарвардському університеті, працювала координатором заходів Програми ООН з розвитку в Молдові, радником виконавчого директора Світового банку у Вашингтоні. Президент Румунії Клаус Йоханніс, голова правлячої в Німеччині партії "Християнсько-демократичний союз" Аннегрет Крамп-Карренбауер підтримали кандидатуру Санду на цих виборах.

Очікуються зміни в молдавсько-румунських відносинах. Румунська влада робила ставку на Санду і організувала безкоштовний проїзд для студентів з Молдови до пунктів голосування на території Румунії. За весь час президентства, Додон жодного разу не відвідав Бухарест. Румунія є сусідом Молдови, її найбільшим торгово-економічним партнером. Досить румунів і молдаван вважають себе одним народом. У червні 2019 року Санду допустила можливість винесення питання про об'єднання Молдови і Румунії на референдум. З одного боку, такий крок дозволив би домогтися швидкої інтеграції Кишинева в ЄС, з іншого боку — означав би втрату перспектив повернути Придністров'я, де стоять російські війська.

Складається враження, що політик ставить пріоритет євроінтеграції вище, ніж питання відновлення територіальної цілісності. У вересні 2019 року Санду заявила, що виступає проти відмови від перспективи вступу в ЄС задля вирішення Придністровського конфлікту. Санду вважає, що поверненню Придністров'я заважають корупція та економічні відносини, що існують між Кишиневом і Тирасполем, і роки переговорів про врегулювання замороженого конфлікту були марними.

Наслідки для України

Перемога Санду на президентських виборах, з одного боку, створює перспективи для потепління у відносинах України і Молдови. Відносини були зіпсовані після того, як у 2016 році Додон заявив, що фактично, Крим є російським, а юридично — невизнаним. З іншого боку, в 2016-2019 роки молдавські представники в ООН підтримали резолюцію про визнання півострова тимчасово окупованою РФ територією, про захист прав людини в Криму, про мілітаризацію Росією Криму та частин Чорного та Азовського морів. Санду вважає Крим українським і поважає територіальну цілісність нашої країни.

З іншого боку, Санду налаштована на врегулювання проблемних питань в українсько-молдавських відносинах і, природно, буде домагатися поступок з боку команди Зеленського. Україна — одна з країн, яку Санду відвідала під час свого нетривалого прем'єрства влітку минулого року. Стоїть питання делімітації держкордону. Санду вважає складним питанням будівництво шести нових гідроелектростанцій на прикордонній річці Дністер. На думку молдавської сторони, через діяльність даних об'єктів скоротитися надходження питної води в Кишинів. Дністер — основне джерело питної води для Молдови та головна водна артерія країни.

Раніше "Коментарі" писали, що президент України Володимир Зеленський привітав Майю Санду з перемогою на виборах президента Молдова.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини