Головна Статті Світ Європа Сталість Вучича: наслідки виборів в Сербії
commentss Cтатті Всі новини

Сталість Вучича: наслідки виборів в Сербії

У Сербії відгриміли парламентські вибори, результати яких вже відомі. Журналісти "Коментарів" розбиралися, що означає переконлива перемога партії президента Олександра Вучича, як в геополітичному контексті, так і в плані відносин Сербії і України

23 червня 2020, 23:33 comments1880
Поділіться публікацією:

У неділю, 21 червня, в Сербії відбулися парламентські та місцеві вибори. За результатами підрахунку голосів, переконливу перемогу здобула правоцентристська "Сербська прогресивна партія" президента Олександра Вучича, яка перебуває при владі з 2012 року. За неї віддали голоси 63,5% сербських виборців (6,5 млн. чол.). Партія Вучича претендує на формування парламентської більшості у 250-місцевому парламенті Сербії (Народна Скупщина).

Сталість Вучича: наслідки виборів в Сербії

Союзник "Сербської прогресивної партії" в нинішньому уряді, лівоцентристська коаліція "Соціалістичної партії – Об'єднана Сербія", набрала 10,7% голосів. Сербська опозиція зазнала поразки – за політичну силу "Сербський патріотичний альянс" (СПАС) колишнього ватерполіста Олександра Сапіча проголосували 4% сербів (бар'єр для проходження в сербський парламент становить 3%). Результати виборів у Сербії говорять про непорушність позицій "Сербської прогресивної партії" в силу збігу обставин і, зрозуміло, вони вплинуть на регіональні політичні процеси.

Наслідки виборів у Сербії: фактор коронавіруса

Сербія – єдина країна в Європі, яка провела всенародне голосування в умовах пандемії коронавіруса. Чергові парламентські вибори повинні були відбутися у квітні, але тоді їх відклали. Сербський епідеміолог Зоран Радованович вважає, що уряд спеціально раніше часу пом'якшив карантин в інтересах проведення виборів. За його інформацією, в Сербії кожен день фіксують сто нових випадків зараження, але ще в травні були відкриті ресторани, клуби і дозволили проводити футбольні матчі. На думку лікаря, через вибори кількість хворих збільшиться в рази. Сербська влада ж піднесла передвиборний подарунок представникам ресторанного бізнесу, сфери дозвілля, які залишилися без роботи в умовах карантину.

Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі впевнений, що вибори під час пандемії були проведені не випадково.

"Своїм ризикованим рішенням президент Вучич домігся розколу серед опозиціонерів. Парламентські вибори бойкотували "Альянс за Сербію", куди входять шість політичних сил, включаючи "Демократичну партію", а також "Громадянська платформа", "Разом за Сербію". Вони вважають, що вибори проводяться з порушеннями. За кілька місяців до виборів від "Демократичної партії" відкололася частина членів і заснувала партію "Об'єднана Демократична Сербія". Однак, розкрутити нову партію серед виборців не вистачило часу", –відзначає експерт.

Не на користь опозиціонерів зіграла низька явка на виборах. За інформацією "Альянсу за Сербію", виборчі дільниці відвідали менше половини виборців. Чи то через бойкот виборів з боку опозиційних партій, чи то через побоювання сербів підхопити коронавірус, виборчі дільниці відвідали лише найактивніші виборці, які в масі своїй підтримують Вучича. Ім'я президента було вказано в бюлетені, хоч він не обирався в якості депутата до парламенту.

Наслідки виборів у Сербії: інформаційна кампанія

Сербський уряд зумів організувати масштабну інформаційну кампанію в інтересах "Сербської прогресивної партії" та з метою відволікти увагу суспільства від нагальних проблем. Політолог Белградського університету Душан Спасоєвич вважає, що звичайних громадян найбільше турбують економічні питання. В умовах пандемії коронавіруса бізнес зазнав збитків, а понад півмільйона сербів залишилися без роботи. На думку Спасоєвича, влади акцентували увагу на проблемах, які об'єднують сербське суспільство, включаючи незалежність сербського регіону Косово, щоб приховати огріхи економічної політики.

Вучич підносить свою партію мало не як єдину політичну силу, здатну захистити суверенітет Сербії і розраховує на підтримку Росії та Китаю. 27 червня в Білому Домі запланована зустріч Вучича з президентом Косово Хашимом Тачі для обговорення проблем двосторонніх відносин за посередництвом американського президента. На думку аналітика Інституту Брукінгса Моллі Монтгомері, сторони можуть обговорити питання обміну територіями. Існує ідея передачі Белграду населених переважно сербами північних районів Косово, в обмін на передачу під юрисдикцію Пріштіни територій на півдні Сербії, де компактно проживають албанці.

За словами Георгія Кухалейшвілі, сербський президент ефективно розіграв російську і китайську карту незадовго до проведення виборів. Так, в країні з'явилися білборди зі словами вдячності на адресу керівництва Китаю і Росії за надану підтримку в боротьбі з коронавірусом. Міноборони РФ доставляло в Сербію гуманітарну допомогу на військово-транспортних літаках, а Китай направив лікарів на підмогу сербським колегам. Представники "Сербської прогресивної партії" створили враження, що підтримують тісні зв'язки зі світовими центрами сили, які можуть надати Сербії будь-яку допомогу, у разі необхідності. Тут варто зауважити, що Росія і Китай підтримують територіальну цілісність Сербії і не визнають незалежність Косово, на відміну від США і значної кількості країн-членів ЄС.

Наслідки виборів у Сербії: український контекст

Георгій Кухалейшвілі говорить, що з українського питання Вучич дотримується досить поміркованої позиції. Мовляв, він не підтримує анексію Криму, агресію Росії на Донбасі. У той же час, Сербія утримується від участі в антиросійських санкції Заходу. Проблемним питанням двосторонніх відносин України і Сербії залишається участь сербських найманців у збройному конфлікті на сході України на стороні проросійських сепаратистів.

"Хоча, так вже склалося, що різні частини сербського суспільства підтримують різні сторони конфлікту на Донбасі з міркувань економічної вигоди. Минулого року з'явилася інформація, що мінометні снаряди виробництва сербського підприємства "Курушик" поставлялися сербською фірмою "Техноремонт" польської компанії Nattan, а потім реекспортувалися в Україну для потреб нашої армії. Тоді Вучич визнав, що сербські міни могли виявитися в Україні у результаті перепродажу", – розповідає політолог.

Наслідки виборів у Сербії: вигоди Росії і Китаю

Кухалейшвілі переконаний: знаходження при владі Вучича і "Сербської прогресивної партії" сприймається Росією як гарантія того, що ця країна ніколи не вступить в НАТО, як це сталося у випадку з Чорногорією та Північної Македонією. Формально, Вучич дотримується курсу на інтеграцію в ЄС, але в той самий час проводить військово-політичне співробітництво з Москвою і співпрацює з євразійськими структурами. У минулому році Сербія підписала угоду про зону вільної торгівлі з Євразійським економічним союзом. Кремль постачає зброю сербській армії, іноді безоплатно. Практикуються спільні військові навчання. Белград використовує Росію в якості противаги США і НАТО в суперечці навколо Косово.

"Москва розглядає Сербію в якості плацдарму своїх інтересів на Західних Балканах. Тому росіяни всіляко "підгодовують" сербів, щоб не допустити надмірно активного дрейфу на Захід. Через територію Сербії проходить російський газопровід "Турецький потік". На думку Вучича, в казну Сербії буде щорічно надходити 185 млн дол. від транзиту російського природного газу. Через територію Сербії газ буде поставлятися в Угорщини, Боснії і Герцеговини, Косово. Росія вклала 4 млрд дол. у сербську економіку і в найближчі два роки планує інвестувати ще 500 млн дол. Компанія "Російські залізниці" проводить модернізацію залізниць в Сербії, будує нові гілки", – пояснює Георгій Кухалейшвілі.

Відносини з Сербією цікаві Китаю в контексті реалізації транспортно-інвестиційної ініціативи "Один пояс, один шлях". В рамках проекту, Китай скуповує нерухомість, вкладає гроші в інфраструктурні проекти на території країн з різних регіонів, щоб зміцнити свій вплив у світі. Китайці інвестували в будівництво нової гілки метро в Белграді, нових доріг недалеко від столиці, модернізацію доріг біля кордону з Північною Македонією. Китайська компанія He Steel Group купила сербський меткомбінат Železara Smederevo за 46 млн дол.

Наслідки виборів у Сербії: позиція ЄС

Для Євросоюзу "Сербська прогресивна партія" не кращий партнер. ЄС прохолодно ставиться до підписання Сербією угоди про зону вільної торгівлі з Євразійським економічним союзом і бачить в цьому для країни перешкоду на шляху європейської інтеграції. Брюссель насторожено ставиться до участі Белграда в інвестиційних проектах Пекіна, адже ЄС сприймає Китай в якості конкурента на міжнародних ринках. Ініціатива "Один пояс, один шлях" буде використовуватися китайськими владами в якості важеля тиску на уряди інших країн, у яких є кредитні зобов'язання.

ЄС більш близькі в ідеологічному плані представники сербської опозиції і лідер "Партії свободи і справедливості" Драган Джилас. Навіть опозиція закликає ЄС втрутитися в якості посередника і оцінити результати виборів на предмет прозорості. На думку Джиласа, в Сербії доцільно провести нові вибори. Інше питання, чи буде ЄС приділяти увагу сербським виборам в умовах коронавіруса і економічної кризи.

Раніше "Коментарі" розбиралися, що сталося між Індією і Китаєм в Гімалаях і які наслідки можуть бути у конфлікту на кордоні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини