Головна Новини Світ Африка Росія друкує фальшиві гроші для свого союзника: чим це загрожує Європі
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія друкує фальшиві гроші для свого союзника: чим це загрожує Європі

Кремль надрукував мільярди фальшивих банкнот для Лівії. Таким чином Росія хоче повалити уряд країни та отримати контроль над міграційними шляхами в Європу.

2 червня 2024, 07:55 comments2953
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

Уряд національної згоди Лівії звинуватив Росію у спробі посилити дестабілізацію в країні завдяки наповненню місцевих ринків фальшивими банкнотами. Це вже не вперше, коли Росія друкує фальшиві гроші для свого союзника у Лівії фельдмаршала Халіфа Хафтара.

Росія друкує фальшиві гроші для свого союзника: чим це загрожує Європі

Росія друкує фальшиві гроші для Лівії. Фото з відкритих джерел

Центральний банк Лівії оголосив про початок вилучення банкнот номіналом 50 динарів, після того, як виявив масові підробки. За оцінками банку на лівійському ринку з’явилось кілька мільярдів фальшивих банкнот на суму близько 10 млрд доларів. 

Як вказує уряд національної згоди Лівії, гроші друкували на підтримку генерала Халіфа Хафтар, який командує Лівійською національною армією та протистоїть офіційному Триполі. Він має військову підтримку російських найманців щонайменше з 2018 року.

Це вже не вперше, коли Лівія заявляє про друк фальшивих грошей з боку Росії. З 2015 по 2020 рік росіяни надрукували майже 12 мільярдів фальшивих динарів. Підроблені банкноти використовувалися для оплати бійців Хафтара. Крім того, лівійський економічний аналітик Мухтар Аль-Джадід вказує, що фальшиві гроші спричинили інфляцію, знизили вартість динара та підірвали офіційну валюту країни.

Після повалення Каддафі у 2011 році та формування уряду національної згоди, який визнаний ООН та іншими країнами, лівійський генерал Халіфа Хафтар почав війну проти обраних лідерів Лівії. Сили на чолі з Халіфою Хафтаром підтримують Росія та ще кількох країн. Росія допомогою Хафтару намагається отримати контроль над Лівією, що дасть змогу посилити вплив на інші країни, зокрема на Малі, Буркіна-Фасо та Нігер, де присутні російські найманці. Крім того, контролюючи Лівію, Росія також може отримати контроль над шляхами міграції з Африки до Європи.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Росія планує долучити до своєї "вісі зла" ще одну країну з Африки.

Також "Коментарі" писали про першу африканську країну, яка підтвердила свою участь на Саміті миру.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини