Головна Новини Світ Африка Росія планує до своєї "вісі зла" долучити ще одну країну
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія планує до своєї "вісі зла" долучити ще одну країну

Армія РФ планує розширити свою військову присутність поблизу Європи.

6 листопада 2023, 11:43 comments1122
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Росія готується посилити свою військову присутність в ще одній африканській країні – Лівії. Саме там Москва може побудувати військово-морську базу, яка стане плацдармом для впливу на південь Європи. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Bloomberg.

Росія планує до своєї "вісі зла" долучити ще одну країну

Один з командувачів Лівії Халіф Хафтар. Фото з відкритих джерел

Видання стверджує, що після зустрічі Володимира Путіна зі східним військовим командувачем Лівії Халіфом Хафтаром наприкінці вересня був розпочатий процес для створення нової оборонної угоди. У ній Росія може створити військово-морську базу у Лівії, чим посилить тиск на Європу. 

В адміністрації президента США вважають це гострою небезпекою, а колишній спецпредставник США в Лівії Джонатан Вінер розповідає, що у такому випадку загрожує ЄС.

"Утримання Росії від Середземного моря було ключовою стратегічною метою — якщо Росія отримає там порти, це дасть їй можливість шпигувати за всім Європейським Союзом", — наголосив Вінер.

Наразі Лівія контролюється двома угрупуваннями, одне з яких очолює Халіф Хафтар.

Нагадаємо, що Росія постійно має підтримку у деяких країнах Африки. Зокрема це відбувається через групу найманців з ПВК "Вагнер", які виконують бойові завдання в кількох африканських країнах. Російські найманці розгорнули свою діяльність та активно працюють у Малі, Мозамбіку, ЦАР та Судані. Крім того, на різному рівні вагнерівці присутні в Лівії, ПАР, Камеруні, Буркіна-Фасо, Кенії, Екваторіальній Гвінеї та інших країнах.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Володимир Зеленський розповів про зміну стратегії у війні з Росією.

Також "Коментарі" писали, що представник адміністрації президента РФ Дмитрій Пєсков вкотре поширив російську пропаганду та розповів про "концептуальну правду" щодо війни в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини