Головна Новини Світ Африка У ПАР хочуть узаконити багатоженство і растафаріанські шлюби
commentss НОВИНИ Всі новини

У ПАР хочуть узаконити багатоженство і растафаріанські шлюби

Після падіння "правління білих" у Південно-африканській республіці було легалізовано багатомужжя, але останні "новації" зустріли опір "консерваторів"

29 червня 2021, 18:45
Поділіться публікацією:

ПАР має одну з найбільш ліберальних конституцій у світі, яка дозволяє одностатеві шлюби для всіх і полігамію для чоловіків. Але законодавча легалізація поліандрії (багатоженства), попри фактичне існування цього явища в низці країн Африки, поки викликає опір у заможних чоловіків, парламентаріїв і релігійних лідерів країни, повідомляє BBS.

У ПАР хочуть узаконити багатоженство і растафаріанські шлюби

Поліандрія в Африці. Фото з відкритих джерел

На думку професора Колліса Мачоко: "Заперечення стосуються контролю, африканські суспільства не готові до істинної рівності. Ми не знаємо, що робити з жінками, яких не можемо контролювати".

Вчений вивчав поліандрію в сусідній із ПАР Зімбабве, опитавши 20 жінок із 45 співмешканцями. Попри те, що подібні шлюби вважаються табу, ховаються і є стигматизованими, у близькому колі осіб "подружжя" діють досить відкрито.

Вчений навів приклад однієї з жінок, яка, порівнюючи себе з "бджолиною маткою", почала займатися сексом із 12 років і 4 з 9 її сьогоднішніх "мужів" були її першими партнерами часів юності, при цьому проживаючи окремо, але знаючи про існування один одного.

Професор Мачоко поінформував BBS, що африканські жінки часто самі ініціюють відносини або вирішують їх розірвати, якщо хтось із чоловіків порушить гармонію таких шлюбів. Частина чоловіків, до того ж, платить викуп за таку "наречену", а частина надає підтримку в її поточному житті.

Одні з африканців згодні ділити свою жінку з іншими чоловіками через любов до неї, інші визнають власну сексуальну неспроможність і безпліддя й бояться "втратити дружину", якщо не погодяться на подібний вид відносин.

У ПАР активісти з гендерних прав недавно звернулися до уряду з проханням легалізувати поліандрічні союзи в "інтересах рівності і вибору", оскільки закон дозволяє чоловікові мати більше однієї дружини.

Їх пропозиція була включено в документ, офіційно відомий як "Зелена книга", який уряд опублікував для громадського обговорення. З її допомогою уряд ПАР планує ініціювати найбільший перегляд законів про шлюб з моменту припинення правління "білих" у 1994 році.

"Ми не можемо відкинути правову реформу, тому що вона кидає виклик певним патріархальним поглядам в нашому суспільстві", — впевнена Шарлін Мей, адвокат Жіночого юридичного центру, який "бореться за права жінок".


У ПАР хочуть узаконити багатоженство і растафаріанські шлюби - фото 2

У документі також пропонується офіційно визнати мусульманські, індуїстські, єврейські та растафаріанські шлюби. Хоча це в значній мірі віталося зацікавленими маргінальними і спільнотами меншин, пропозиція про легалізацію поліандрії була зустрінута "в багнети" священнослужителями-парламентарями і багатоженцями.


Лідери християнської та ісламської партій у парламенті заявили, що це "зруйнує суспільство", а чоловіки будуть конфліктувати між собою за час і увагу дружин, а при народженні дитини треба буде робити додаткові тести ДНК, щоб дізнатися батька. При цьому залишається відкритим питання, чи буде тепер жінка платити "лоболу" (викуп за наречену) за чоловіка і чи буде чоловік брати її прізвище?

Раніше, видання "Коментарі" писало, як у сусідній Росії запропонували, а потім розкритикували ідею ввести багатоженство.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини