Головна Новини Світ Азія Ердоган анонсував важливе послання для всього світу: що мав на увазі турецький президент
commentss НОВИНИ Всі новини

Ердоган анонсував важливе послання для всього світу: що мав на увазі турецький президент

За словами Ердогана, відвідування Північного Кіпру, де буде озвучене послання, заплановано на 20 липня

20 травня 2021, 17:48
Поділіться публікацією:

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган має намір виступити з "посланням щодо Північного Кіпру", яке торкнеться весь світ. Він зробить це в ході візиту до самопроголошеної "Турецької республіки Північного Кіпру" (ТРПК).

Ердоган анонсував важливе послання для всього світу: що мав на увазі турецький президент

Реджеп Тайїп Ердоган - фото з відкритих джерел

Чого саме може стосуватися послання? Що має на увазі Ердоган під словами "торкнеться всього світу"? Чи зачепить це Україну? На ці питання виданню "Коментарі" відповів професор в МАУП (Міжрегіональна Академія Управлінням Персоналу), директор Київського інституту мирних досліджень Андрій Мішин.

"Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, швидше за все, запропонує майбутній розвиток острова на основі двох держав. Що відразу ж викличе протест Нікосії, Франції, Італії, Греції, інших європейських держав і всього Євросоюзу. Ердоган для них — непередбачуваний партнер, який зазіхає на енергоресурси , розташовані в Східному Середземномор'ї. Тобто перспектив вирішення конфлікту на основі послання світу Ердогана в середньостроковій перспективі немає. Однак у Туреччині є негласні домовленості з Великобританією. Лондон володіє двома потужними базами на Кіпрі — Дікель і Акротірі", — відзначає Андрій Мішин.

На думку політолога, мова зараз йде про збільшені інтереси на основі силового й економічного посилення Великобританії, Туреччини та її протекторату — Північного Кіпру в Східному Середземномор'ї вперше за майже сорок років після військової окупації Турецькою Республікою північній частині острова Кіпр в 1974 році.

"Послання світу турецького лідера, за великим рахунком, політичний жест. Це створення ще одного, а саме п'ятого фронту. Чотири турецьких фронти створив Ердаган: Сирія, Лівія, Ірак, Південний Кавказ (Карабах). І тепер ще до цього можемо додати новий фронт — як силову, військово-політичну і дипломатичну потенцію турецької держави. Ну як хижак мітить територію. Ердоган за підтримки Англії створює прецедент. Тепер тут буде постійна дипломатична і військово-політична напруженість", — прогнозує експерт.

Андрій Мішин вважає, що для України це неприємний факт через аналогію з військовою окупацією Росією Криму та частини Донбасу.

"Росія буде використовувати прецедент максимально, Ердоган ще більш буде пов'язаний з Путіним. У цілому ситуація в світі, навколо України зокрема, загострюється", — резюмує експерт.

Раніше портал "Коментарі" писав, про що говорить реакція Туреччини на кризу в Ізраїлі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини