Головна Новини Світ Азія Євросоюз критикує, Китай допомагає, а США втрачають важелі впливу: Афганістан стає розмінною монетою
commentss НОВИНИ Всі новини

Євросоюз критикує, Китай допомагає, а США втрачають важелі впливу: Афганістан стає розмінною монетою

Китай замість США тепер хоче мати беззастережний вплив на Афганістан. Перші кроки вже зроблені

9 вересня 2021, 14:43
Поділіться публікацією:

Євросоюз різко розкритикував склад нового уряду Афганістану, сформованого радикальним ісламістським рухом "Талібан". Китай в свою чергу має намір надати Афганістану продовольство, вакцини, медикаменти і зимові товари в якості екстреної допомоги на суму близько 30 млн доларів. А США, схоже, втрачають важелі впливу на ситуацію. Про що говорить ситуація, що склалася? Кого вона підсилює, кого послаблює?

Євросоюз критикує, Китай допомагає, а США втрачають важелі впливу: Афганістан стає розмінною монетою

Афганістан - Фото з відкритих джерел

В інтерв'ю виданню "Коментарі" експерти допомогли розібратися, кому ця ситуація найбільше вигідна, а, хто просто втрачає гроші і вплив.

В Афганістані вирішується питання світового правопорядку. І Китай, схоже, підхоплює цей прапор, який випав з рук США, демонструє себе країною, готовою забезпечити системну і рамкову стабільність

Політолог Андрій Окара зізнався, що у нього складається враження, ніби зараз Афганістан став місцем, де проявляється — хто готовий стати світовим жандармом або шерифом. Хто готовий очолити світовий порядок замість США, які відійшли в бік.

"Саме Афганістан став маркером того, що США з цією роллю не справляються. Чи то не можуть, чи то не хочуть, чи то їм це не потрібно, — зазначає експерт. — Саме тому в Афганістані вирішується питання світового правопорядку. І Китай, схоже, підхоплює цей прапор, який випав з рук США, демонструє себе країною, готовою забезпечити системну і рамкову стабільність. У тому числі — вкладаючи в Афганістан певні кошти. І бажаючи визначати майбутнє найбільш нестабільної на даний момент точки в світовому політичному розкладі".

Андрій Окара не думає, що США повністю зникнуть з афганського кейса. Але впевнений, що роль Штатів буде значно знижена.

"Росія буде намагатися нарощувати свою присутність в Афганістані. І тому, що є досвід перебування там. І тому, що усвідомлюється небезпека того, що звідти може перекинутися в Середню Азію, а потім і власне в РФ фактор нестабільності (мусульманський радикалізм, фундаменталізм). Плюс — це можливість проявити свої амбіції. Так що Афганістан буде тим місцем, де Китай, РФ і в меншій мірі США з'ясовуватимуть принципи нового світопорядку ", — прогнозує Андрій Окара.

Режим талібів в Афганістані буде поряуч з Пакистаном виконувати функцію опори Китаю в регіонах Центральної і Південної Азії, Середнього Сходу

Політологу-міжнароднику, бізнес-аналітику Георгію Кухалейшвілі події, що розвиваються в Афганістані і навколо нього говорять про те, що США і ЄС взагалі не контролюють ситуацію в цій країні. І не здатні якимось чином впливати на талібів.

"У той же час, ситуація дозволяє зробити висновки, що режим талібів в Афганістані буде поруч з Пакистаном виконувати функцію опори Китаю в регіонах Центральної і Південної Азії, Середнього Сходу", — пояснює експерт.

Він додає, Пекін не скупиться на допомогу талібам, оскільки розраховує реалізувати проекти залізних і автомобільних доріг в Афганістані, які перетворять його в міжрегіональний транзитний вузол в рамках інфраструктурної та інвестиційної ініціативи "Один пояс, один шлях". Крім того, Китай і Росія мають намір будувати через територію Афганістану газопроводи для поставок природного газу з російських і туркменських родовищ в Пакистан, Індію та Китай.

На його думку, вимальовується наступна картина: через недалекоглядність адміністрації Байдена відбудеться посилення опонента США — Китаю — відразу в трьох регіонах.

"А у Росії з'явиться можливість створити умови для того, щоб перехопити об'єми туркменського газу, які планувалося поставляти в Європу, в разі будівництва Транскаспійського газопроводу, — зазначає Георгій Кухалейшвілі. — Туркменський газ — конкурент блакитному паливу, що поставляється Газпромом на європейський ринок".

Але все це, акцентує експерт, можливо лише в тому випадку, якщо талібам вдасться якнайшвидше стабілізувати ситуацію в своїй країні. Це відповідає їм їхнім інтересам тому, що їх лідери зможуть озолотитися на транзит природного газу і китайських товарів", — упевнений політолог-міжнародник.

Читайте також на порталі "Коментарі" — виведення військ США завершено: чим це обернеться для Афганістану.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини