Головна Новини Світ Азія Рекордний бюджет Японії в 940 мільярдів доларів: на що влада планує спрямувати гроші
commentss НОВИНИ Всі новини

Рекордний бюджет Японії в 940 мільярдів доларів: на що влада планує спрямувати гроші

Бюджет Японії є рекордним уже десятий рік поспіль

24 грудня 2021, 11:44
Поділіться публікацією:

Кабінет міністрів Японії затвердив у п’ятницю, 24 грудня, річний бюджет у розмірі 940 мільярдів доларів, що є рекордом десятий рік поспіль, віддавши пріоритет боротьбі з COVID-19 і меті прем’єр-міністра щодо зростання та розподілу багатства. Про це повідомляє Reuters.

Рекордний бюджет Японії в 940 мільярдів доларів: на що влада планує спрямувати гроші

Японія - фото з відкритих джерел

Бюджет у розмірі 107,6 трильйона ієн (941,55 мільярда доларів) на фінансовий рік, який починається в квітні 2022 року, є найбільшим початковим планом витрат Японії, спрямованим на відродження економіки, постраждалої від пандемії.

Однак на запитання, чи можуть великі витрати на боротьбу з пандемією COVID-19 змусити уряд змінити свій основний баланс, міністр фінансів Шунічі Судзукі відповів: "Наразі я так не думаю".

Перший бюджет прем’єр-міністра Фуміо Кісіди, який парламент має затвердити до кінця поточного фінансового року в березні, з’явився через кілька днів після того, як орган схвалив рекордні додаткові стимулюючі витрати на 36 трильйонів ієн для сприяння одужанню від COVID-19.

Збільшення видатків означало послаблення фіскальної дисципліни серед японських політиків, які розраховують на надмірну монетарну політику Банку Японії, щоб утримувати витрати на позики на низькому рівні, вважають аналітики.

"Політики не виявляють жодних ознак зусиль для погашення державного боргу. Відсутність фіскальної дисципліни є найбільшим побічним ефектом масового пом’якшення монетарної політики Банком Японії", – сказав Ясунарі Уено, головний ринковий економіст Mizuho Securities. 

Бюджет передбачає 5 трлн ієн на надзвичайні витрати на COVID-19, рекордні витрати на оборону – 5,37 трлн, найбільші в історії витрати на соціальне забезпечення – 36,3 трлн і 24,3 трлн ієн на обслуговування боргу.

Державний борг Японії, третьої за величиною економіки світу, більш ніж удвічі перевищує її економіку в 5 трильйонів доларів, що є найбільшою серед промислово розвинених країн.

Кішіда пообіцяв покращити ситуацію з державними фінансами в довгостроковій перспективі, і бюджет передбачає нові запозичення в розмірі 36,9 трлн ієн у наступному році, що менше, ніж цьогорічний початковий план у 43,6 трлн.

Нижчі запозичення будуть замінені вищими податковими надходженнями, які вперше за два роки зросли до рекордних 65,2 трильйонів ієн, оскільки COVID-19 стримує економічну активність.

Уряд оцінює реальне економічне зростання на рівні 3,2% у наступному фінансовому році в порівнянні з попередньою оцінкою в 2,2%. Кошториси становлять основу для плану бюджету.

Але оскільки борг все ще становить 34,3% бюджету, буде важко досягти первинного профіциту бюджету до 2025/26 фінансового року, як це прагне зробити уряд.

Дефіцит первинного бюджету, який виключає продаж нових облігацій та обслуговування боргу, оцінюється в 13 трильйонів ієн у наступному фінансовому році, що перевищує оцінку в 20 трильйонів на цей рік, але все ще не відповідає цілі уряду.

Як повідомляли раніше "Коментарі", японський вчений створив телеекран, здатний передавати смак їжі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини