Головна Новини Світ Азія Що сталося у Казахстані та чи можливе повторення кривавого сценарію в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Що сталося у Казахстані та чи можливе повторення кривавого сценарію в Україні

Політтехнолог Олександр Кочетков вважає, що тиск протестної вулиці на владу в Україні є одним із найдієвіших важелів для досягнення політичних змін у країні

9 січня 2022, 18:35 comments2237
Поділіться публікацією:

У протестах, які з початку року охопили Казахстан і майже припинені на сьогодні, деякими експертами вбачається, якщо не рука, то вигода Кремля.

Що сталося у Казахстані та чи можливе повторення кривавого сценарію в Україні

Протести у Казахстані - фото: politring.com

Що сталося, що відбувається та що важливо зрозуміти Україні? Чи може подібне статися незабаром у нашій країні? Відповіді на ці запитання портал "Коментарі" шукав разом з експертами.

Протести жорстко придушені, прихильники Назарбаєва оголошені національними зрадниками, а Казахстан потрапляє у серйозну залежність від Кремля

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков підкреслює, що події у Казахстані починалися як стихійний протест громадян проти економічних рішень влади, які не влаштовували їх. Але практично відразу цей протест переріс у боротьбу двох кланів – колишнього президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва та чинного Касима-Жомарта Токаєва.

"Саме клановою сутичкою за владу пояснюється і застосування зброї, і організованість дій, і жорстокість з обох боків. Звісно, у процесі взяли активну участь мародери та кримінал. При цьому жодної структурованої опозиції там не виявилося. Судячи з усього, Назарбаєв недієздатний, оскільки він жодного разу не з'явився в ефірі та не підтримав своїх прихильників", – акцентує аналітик.

За його словами, цим скористався Токаєв і звернувся по допомогу до президента Володимира Путіна. При цьому ОДКБ (Організація договору про колективну безпеку – військово-політична міжнародна організація, до якої входять Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Росія та Таджикистан; Токаєв закликав представників ОДКБ допомогти придушити протести – і до країни увійшли іноземні військові) – не більше, ніж ширма, вважає Олександр Кочетков.

"Протести жорстко придушені, прихильники Назарбаєва оголошені національними зрадниками, а Казахстан потрапляє до серйозної залежності від Кремля, – продовжує експерт. – В Україні такий сценарій неможливий. У нас немає родових кланів, натомість є системна опозиція. А спроба влади залучити для своєї підтримки будь-які іноземні війська буде розцінена українцями як окупація та викличе збройний опір. При цьому тиск протестної вулиці на владу в Україні є одним із найдієвіших важелів для досягнення політичних змін у країні".

Майдани в Україні мають більш геополітичне значення, яке стосується зовнішньополітичної орієнтації країни. Тоді як протести у Казахстані не мали геополітичних вимог

Політолог, експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник зазначає:

"Відбулася досить проста річ, коли населення перестає терпіти клептократичні еліти та починає активно виступати проти них. На це наклалася ще й ситуація, коли до влади у Казахстані допускали лише представників одного клану. Це схоже на те, що було в Україні 2013-го, коли "донецькі" за Януковича займали практично всі вертикалі. І не залишали можливостей для виходу потенціалу інших регіональних еліт".

На цьому, наголошує політолог, усі збіги закінчуються. За його словами, революції, Майдани в Україні мають більше геополітичне значення, яке стосується зовнішньополітичної орієнтації країни. Тоді як протести у Казахстані не мали геополітичних вимог. Вони формувалися, за великим рахунком, у процесі протестів. І до кінця, схоже, не було спільного порядку денного.

"Хтось боровся з обов'язковою вакцинацією, хтось – із високими цінами на енергоресурси, хтось мав певні соціальні вимоги. Не було єдиного центру, який би розгортав цей протестний рух. Не було яскравого політика, який би очолив протест", – пояснює Микола Мельник.

Він вважає, що в Україні неможливе повторення того кривавого сценарію, який ми бачили у Казахстані.

"Оскільки українське суспільство почне стріляти першим у будь-яку армію, яка спробує підняти зброю проти нас, – каже політолог. – До того ж ми вже пройшли той етап, коли сподівалися, що правоохоронці не стрілятимуть у нас. На жаль, вони стріляли. Стріляли у свій народ. І не понесли за це жодної відповідальності. І якщо тепер під час протестів в Україні буде загроза, що правоохоронці застосують зброю, гадаю, у нашого суспільства знайдеться чим захистити себе. Чи можлива у наших реаліях інтервенція у тій формі, в якій вона зараз відбувається у Казахстані? Ні. Ми знаходимося у досить складній геополітичній ситуації, щоб Кремль наважився застосувати ті самі сценарії, що у Казахстані та Білорусі щодо України".

Раніше на порталі "Коментарі" — у МЗС розповіли, як намагаються витягнути українців, що застрягли у Казахстані.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Олег

9 січня 2022, 19:59

Да в Украине такое можно было применять только Нулад и еже с ними, а Кремлю точно нельзя. Нато внимательно следит за этим.


Новини